„Am făcut o prezentare a situației inacceptabile apărute în urma vizitei provocatoare a viceprim-ministrului rus Rogozin în Moldova prin Chișinău spre Tiraspol, declarațiile și amenințările absolut inacceptabile atât la adresa Republicii Moldova, cât și la adresa României, inclusiv acțiunea care nu face decât să urmărească generarea de noi tensiuni și destabilizări în R. Moldova, acea acțiune de a transfera, de a prelua și de a duce cu sine cutii cu liste cu semnături care ar susține separatismul în Republica Moldova”, a precizat, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), șeful diplomației.
Corlățean a declarat că Bucureștiul a solicitat „sprijin și solidaritate” din partea statelor membre UE.
„La propunerea mea, la propunerea delegației României, Consiliul a adoptat un text (…) care condamnă declarațiile și vizitele unor oficiali angajați în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism și care contribuie la creșterea tensiunii atât în Ucraina cât și în alte state din regiune – a se citi R. Moldova – și, de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înșela regimul de sancțiuni stabilit de UE”, a spus ministrul de Externe.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că România a susținut, la reuniunea CAE, lărgirea listei de persoane și entități sancționate, întrucât „nu s-a mers în direcția dezescaladării”. „Rusia nu a acționat în această direcție, ci sunt elemente concrete care au determinat adoptarea unui nou set de sancțiuni”, a mai spus Titus Corlățean.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor.
„La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.
„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, adăuga Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.