România amână introducerea sistemului de COPLATĂ. Ministrul Sănătății: Noi nu ne-am asumat niciun termen, iar FMI a fost de acord
Două ore au durat sâmbătă negocierile dintre reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai FMI. Ele s-au termina fără ca România să-și asume un termen pentru introducerea sistemului de coplată, a declarat pentru gândul ministrul Sănătății, Vasile Cepoi. Termenul vehiculat anterior fusese luna octombrie.
„Noi nu ne-am asumat un termen pentru că legea prevede negocieri cu asociațiile pacienților, cu asociații profesionale și nu poți planifica cât timp vor dura acestea, mai ales că nu este vorba de un sistem foarte popular. Oricum, vor mai avea loc negocieri”, a spus Cepoi. El a mai discutat cu FMI și despre creșterea bazei de calcul pentru taxa clawback, ceea ce duce la o scădere a acesteia, dar și despre crearea unui sistem de supraveghere a datoriilor spitalelor.
„Totodată, în timpul discuțiilor cu FMI am agreat ca Legea Sănătății să intre în Parlament în trimestrul patru”, a adăugat Cepoi.
La începutul lunii august, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita coplata pentru serviciile medicale spitalicești acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I și I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II și II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV și 20 de lei la categoria V și la spitalele neclasificabile.
În unitățile care sunt autorizate de Ministerul Sănătății să acorde servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare de zi și care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.
Nivelul minim al coplății se încasează pentru consultațiile acordate de medicul fără grad profesional și cu grad profesional specialist și este de 4 lei pe consultație, iar cel maxim, care se încasează pentru consultațiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultație.