România ar putea bloca ratificarea Acordului UE-Canada din cauza problemei vizelor

Publicat: 26 09. 2014, 16:49
Actualizat: 29 03. 2019, 11:47

Premierul Canadei, Stephen Harper, se va întâlni vineri cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cu președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor în vederea semnării Acordului de liber-schimb.

Însă există temeri că România și Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic și Comercial (CETA), denumirea oficială a Acordului de liber-schimb UE-Canada.

„Încă există o problemă legată de români și bulgari. Canada solicită vize pentru ei, o situație care îi nemulțumește foarte mult”, afirmă un diplomat occidental implicat în negocieri, preferând să păstreze anonimatul.

„Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două țări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naționale din statele UE sau în Parlamentul European”, explică diplomatul citat.

Canada a decis menținerea vizelor pentru cetățenii din România, Bulgaria și Cehia pentru a bloca eventuale solicitări ilegale de azil. Vizele pentru cetățenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigrației și Cetățeniei, Chris Alexander, a declarat că vizele destinate românilor și bulgarilor sunt menținute din cauza preocupărilor privind traficul de persoane și infracționalitatea organizată.

Semnarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, programată vineri la Ottawa, a fost amânată deoarece Germania solicită eliminarea unei clauze controversate privind o formă de protecție a investitorilor.