Top 3 cele mai nesigure drumuri din UE este completat de Bulgaria, cu 96 de decese la milionul de locuitori, și Croația cu 80. De partea cealaltă, cele mai bune drumuri din Europa în ceea ce privește siguranța sunt cele din Suedia, unde s-au înregistrat 25 de decese la milionul de locuitori, din Marea Britanie(27), Olanda(31), Danemarca(32) și Estonia(36), arată datele CE.
Estonia și Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale față de anul 2016, de -32 % și, respectiv, -20 %.
Potrivit Comisiei Europene, în 2017, 25.300 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 300 mai puține decât în 2016 (-2 %) și cu 6 200 mai puține decât în 2010 (-20 %). Deși tendința este încurajatoare, de acum îndeplinirea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale între 2010 și 2020 va fi foarte dificilă.
În plus, se estimează că alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave anul trecut, printre care o proporție însemnată de participanți la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, cicliștii și motocicliștii. Accidentele rutiere mortale și vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci și întreaga societate, costurile socioeconomice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an.
„25.300 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile noastre în ultimul an și multe altele au suferit vătămări grave care le vor afecta pe viață. În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea povești de doliu și durere. Siguranța rutieră este, fără doar și poate, o responsabilitate partajată cu statele membre, însă eu sunt convinsă că UE poate face mai mult pentru a-i proteja mai bine pe cetățenii europeni. Comisia lucrează în prezent la o serie de măsuri concrete, pe care intenționăm să le anunțăm în săptămânile ce urmează. Ambiția este clară: să salvăm mai multe vieți pe drumurile noastre”, a declarat Violeta Bulc, Comisar European pentru transporturi.
CITEȘTE AICI RAPORTUL COMPLET AL CE