Prima pagină » Știri » România, cel mai mare risc de sclavie modernă din UE. Motivele care ne trimit înapoi în Evul Mediu

România, cel mai mare risc de sclavie modernă din UE. Motivele care ne trimit înapoi în Evul Mediu

Detalii pe Gândul.
România a avut cea mai mare creștere a riscului de sclavie modernă față de anul 2016, iar principalele motive ar fi absența unei legislații în acest sens, dar și a unui program dedicat victimelor acțiunilor violente și a celor care sunt exploatați prin muncă, arată jurnaliștii americani. Alături de România, la capitolul „cele mai grave încălcări ale dreptului oamenilor la libertate”, se află și Italia. 
 
Alte state care prezintă un mare pericol și în care se dezvoltă forme de sclavie modernă sunt Grecia, Cipru și Bulgaria, aflându-se și ele printre primele locuri în Europa. Sclavia modernă se definește drept „o umbrelă care reunește sclavia, traficul de persoane și munca forțată”, iar indicele menționat se calculează în funcție de puterea și eficacitatea legilor, dar și de gravitatea încălcării lor în 198 de stat. 
 
Analistul pentru drepturile omului, Alexandra Channer, arată că o cauză a creșterii acestui indice în UE, în general, ar putea fi afluxul de imigranți care intră în țări ale blocului comunitar fără să fie monitorizați și luați în evidența statului, motiv pentru care sunt mult mai vulnerabili.
 
„Imigranții sunt deja foarte sensibili atunci când își încep călătoria – de obicei pleacă din țări marcate de violență și sărăcie extremă. Astfel, ajung în mâinile intermediarilor, iar apoi intră rapid într-un ciclu în care sunt victimele bandelor de traficanți. (…) Există șanse ca, și înainte de a-și găsi un loc de muncă, să fie deja intrați în circuitul sclaviei moderne”, a spus aceasta pentru CNN.
 
În replică din partea Comisiei Europene a venit un îndrumar pentru cum ar trebui să fie combătute aceste delicte: „Suntem conștienți că această criză a refugiaților este exploatată de infractori care îi țintesc pe cei mai predispuși să cedeze: pe femei și pe copii”, a transmis purtătorul de cuvânt al CE, Tove Ernst, prin e-mail. 
 
Cea mai mare creștere, în România și Italia
 
Cele mai mari creșteri ale Indicelui Sclaviei Moderne s-au înregistrat în România, țara noastră coborând în clasament 56 de poziții și ajungând pe locul 66 în topul celor mai predispuse state pentru dezvoltarea formelor de sclavie modernă. Raportul a demonstrat că atât România, cât și Italia au raportat cele mai grave astfel de cazuri din UE. 
 
 
În România, cel mai notoriu caz de sclavie modernă a fost cel din comuna Berevoești, Argeș, acolo unde oamenii erau ținuți în lanțuri și obligați să muncească. Gruparea a fost destructurată la începutul anului. 

Citește și