România, chemată în fața Curții de Justiție a UE pentru probleme legate de calitatea aerului
Franța, Germania și Marea Britanie au fost trimise în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot (NO2) și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori. Ungaria, Italia și România sunt trimise în fața Curții de Justiție din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10). Valorile-limită stabilite în legislația UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 și, respectiv, 2005.
România – în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.
În ceea ce privește Republica Cehă, Slovacia și Spania, măsurile aplicate sau planificate, astfel cum au fost comunicate Comisiei în urma Summitului ministerial privind calitatea aerului, par a fi în măsură să soluționeze în mod adecvat lacunele identificate. Din acest motiv, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare a măsurilor respective, precum și eficacitatea lor în remedierea situației cât mai curând posibil.
În comunicatul instituției UE sunt incluse o serie de statistici privind nivelul particulelor în suspensie (PM10) în cele Italia, Ungaria și România.
Italia – în 28 de zone de calitate a aerului, printre care regiunile Lombardia, Piemonte, Lazio și Veneto, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent în 2016 pentru o perioadă de până la 89 de zile;
Ungaria – în 3 de zone de calitate a aerului, Budapesta, Pecs și valea Sajó, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent în 2016 pentru o perioadă de până la 76 de zile;
În total este vorba de 16 cazuri în curs de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva unor state membre (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Spania, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Portugalia, Polonia, România, Suedia, Slovacia și Slovenia). Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit, la 5 aprilie 2017 și, respectiv, la 22 februarie 2018, că Bulgaria și Polonia au încălcat legislația UE.
Decizia de joi urmează unui aviz motivat adresat Italiei în aprilie 2017, unui aviz motivat suplimentar adresat României în septembrie 2014, precum și unui aviz motivat suplimentar adresat Ungariei în martie 2014.
De asemenea, Comisia a decis să adreseze scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei, Italiei, Luxemburgului și Regatului Unit din motivul că au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.