România a ajuns codașa Uniunii Europene în ceea ce privește suma alocată pe cap de locuitor, anual, în Sănătate. În timp ce media UE este de 2.982 de euro, țara noastră acordă doar 587 de euro sănătății fiecărui cetățean.
În aceste timpuri, dominate de COVID-19, este interesant să știm cât se cheltuiește pentru asistența medicală. Cele mai recente statistici privind cheltuielile curente referitoare asistența medicală (publice și private) arată modul în care acestea variază în funcție de statele membre UE.
În medie, în UE, cheltuielile de asistența medicală reprezintă ridicat la 9,9% din PIB în 2018. Dintre statele membre ale UE, cele mai mari ponderi s-au înregistrat în Germania (11,5% din PIB) și Franța (11,3%), urmată de Suedia (10,9%) .
În schimb, cele mai mici ponderi din cheltuielile de asistența medicală au fost înregistrate în Luxemburg (5,3% din PIB) și România (5,6%).
În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile de asistența medicală cele mai mari din rândul statelor membre ale UE au fost înregistrate în Danemarca (5.260 de euro pe locuitor), Luxemburg (5.220 de euro) și Suedia (5.040 de euro) în 2018, în timp ce România a cheltuit cea mai mică sumă pentru sănătatea locuitorilor țării – 580 euro. Pe peultimul loc se află Bulgaria cu 590 de euro per locuitor, potrivit Eurostat.
Toate acestea în timp ce sistemul sanitar din România reprezintă dovada clară că banii nu sunt suficienți. Zeci de spitale funcționează în clădiri vechi de decenii întregi, nerenovate de zeci de ani, cu sisteme electrice care nu fac față noilor aparaturi. Pandemia de coronavirus a scos la iveală hibele sistemului și toate neajunsurile care pun în pericol viața celor care merg în spital pentru vindecare, dar care sfârșesc „plimbând boala” de la un spital la altul, dintr-o „mizerie” în alta. una dintre cele mai recente dovezi este situația care a apărut la un spital din Reșița, în Staționarul 3, rezervat pacienților cu COVID-19, totul arată ca o ruină și pacienții se chinuie să supraviețuiască în mizerie.