Astăzi, 30 octombrie 2020, se împlinesc 5 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de persoane și-au pierdut viața. „5 ani de chinuri fizice si traume sufletești, în care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu”, descrie un supraviețuitor această perioadă. Președintele Iohannis este așteptat să depună o coronă de flori în memoria victimelor și să promulge, legea prin care statul decontează tratamentul victimelor de la Colectiv pe viață.
Chin, traumă și teamă. Așa descriu supraviețuitorii din Colectiv ultimii 5 ani din viața lor.
„5 ani de chinuri fizice si traume sufletești. 5 ani in care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu. Încă sper că lucrurile se vor schimba! Din păcate, pentru cele 65 de suflete plecate mult prea devreme nu se mai poate face nimic”, descrie supraviețuitorul Liviu Popescu perioada care a trecut de la tragedia din 2015.
„Cinci ani în care fiecare dintre cei care au fost acolo – victime, supraviețuitori, au învățat să trăiască din nou. Cinci ani în care ei, familiile și apropiații lor au luptat cu trauma, cu teama și, de multe ori, cu neputința”, descrie supraviețuitoarea Iliana Scâtei această perioadă.
Anul 2020 este primul an în care se comemorează tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.
Președintele Iohannis este așteptat să promulge legea potrivit căreia statul român decontează pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.
„Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici. Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi (…) exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat şeful statului, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
parlamentul a adoptat la jumătatea lui octombrie legea prin care statul român decontează pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv
„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect.
În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.