România CONDAMNĂ anexarea Crimeei, la cinci ani de la producerea evenimentului
„La 5 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor și normelor de drept internațional. România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale, precum și sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional. Ministerul Afacerilor Externe susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.
Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că împlinirea a cinci ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European.
„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU”, precizează sursa citată.
UE, Statele Unite și Canada au impus, vineri seară, noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităților din estul Ucrainei și a anexării regiunii ucrainene Crimeea.
În replică, Administrația Vladimir Putin a denunțat, sâmbătă, decizia cu accente de „cinism” a Consiliului Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei pentru incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, avertizând că măsurile luate de Bruxelles vor fi urmate de o reacție.