45 de persoane au reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului lipsa unei anchete în Dosarul Revoluției, iar CEDO le-a dat dreptate, obligând România să plătească, din nou, despăgubiri. Fiecare reclamant va primi daune în valoare de circa 15.000 de euro, potrivit Digi24.
CEDO a mai condamnat România și în luna februarie, obligând țara noastră la plata de despăgubiri către 17 reclamanți, pe motiv că statul român nu a făcut „o investigație eficientă”. Și în 2011, CEDO a decis în 2011 că România nu a soluționat eficient și la timp dosarele privind victimele de la Revoluție „Curtea a arătat și în trecut că o amnistie față de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului de a investiga acte de tortură și cu lupta împotriva impunității pentru crime internaționale”, se arata în decizia CEDO din 2011.
Dosarul Revoluției a fost redeschis de Parchetul General la începutul lunii, atunci când procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat infirmarea soluției de clasare dată de procurori în octombrie anul trecut.
„Am dispus infirmarea rezoluției și redeschiderea urmăririi penale. În modul de desfășurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esențiale pentru evenimentele din decembrie ’89” a declarat Bogdan Licu.
Atunci, procurorul general interimar arăta că „deși procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceștia „nu au valorificat un număr mare de informații”.
„Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condițiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie și deși SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăsește în dosarul de urmărire penală și nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obținerea lui”, a mai spus procurorul general interimar.
Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost „sintetice și formale” iar „trăgătorii nu au fost identificați”. Totodată, el a mai spus că muniția care s-a folosit nu a fost identificată și nici armele cu care s-au tras.
„Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curții Europene a Drepturilor Omului” a mai declarat Licu. ” Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul și omorul calificat au devenit imprescriptibile” a mai spus acesta.