Prima pagină » Știri » România, din ce în ce mai atractivă pentru investitori

România, din ce în ce mai atractivă pentru investitori

România, din ce în ce mai atractivă pentru investitori
România, din ce în ce mai atractivă pentru investitori

Cele mai mari companii din România prezente în Top 500, aflat la a noua ediție, au înregistrat o rată medie anuală de creștere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu media pe regiune de 0,3%.

În timp ce veniturile totale ale firmelor românești au crescut cu 7%, cele ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% față de anul trecut, la 682 miliarde euro.

Totodată, 30 de companii românești au urcat în clasament față de anul anterior și 8 companii noi au intrat în clasament.

„Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum și buna sa poziționare. Cu o creștere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce privește creșterea economică. Este de așteptat ca această evoluție să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă și fiscală a țării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic și de afaceri”,a declarat într-un comunicat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

Topul include 18 țări din Europa Centrală și Ucraina, cu 500 de companii, 50 de bănci și 50 de companii de asigurare.

Industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la poziția României în clasament, cu venituri cumulate de 18,94 miliarde euro, urmată de industria de bunuri de larg consum și transporturi cu aproape 13,38 miliarde euro, industria prelucrătoare cu circa 9,53 miliarde euro, tehnologie, media și telecomunicații cu 2,85 miliarde euro și industria de sănătate cu 1,31 miliarde euro.

Cea mai mare creștere a înregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri, până pe poziția 237, în timp ce Enel, Oscar Downstream și Interagro nu au mai intrat anul acesta în clasament.

În ceea ce privește acționariatul companiilor românești prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaționale (36) și numai trei reprezintă entități deținute de antreprenori români.

„Statistica arată că activitatea antreprenorială s-a intensificat, iar procentul celor care intenționează să-și deschidă o afacere în următorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul că în clasament avem doar trei companii românești deținute de antreprenori locali este un semn că disponibilitatea resurselor este încă scăzută și politicile publice nu sunt suficient de încurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar”, apreciază George Mucibabici, președintele Deloitte România.

Reprezentanții companiei de consultanță și audit se așteaptă totuși în următorii ani la tot mai multe companii deținute de antreprenori locali care vor intra în clasament.

„România poate deveni un jucător mult mai interesant pe piață. Dacă se va concentra pe lucrurile fundamentale în atragerea investițiilor, nu există niciun motiv pentru care România să nu devină a doua mare economie din Europa Centrală, după Polonia”, a afirmat Hein van Dam, partener coordonator Consultanță Financiară Deloitte România

Clasamentul celor mai mari bănci și companii de asigurare a rămas neschimbat, cu șase bănci și patru asigurători.

Cu active totale de 51,9 miliarde euro, sectorul bancar a înregistrat o ușoară creștere, de la 51,1 miliarde euro în anul anterior. Top 3 bancar este asigurat în continuare de Banca Comercială Română BRD- Groupe Societe Generale și Banca Transilvania.

Citește și