Prima pagină » Știri » România este puternic afectată de secetă. Navele au început să eșueze din cauza nivelului scăzut al Dunării

România este puternic afectată de secetă. Navele au început să eșueze din cauza nivelului scăzut al Dunării

România este puternic afectată de secetă. Navele au început să eșueze din cauza nivelului scăzut al Dunării

Câteva nave au eșuat pe Dunăre la intrare în țară după ce nivelul apei din fluviu a scăzut foarte mult din cauza secetei. Specialiștii din domeniul hidrologiei afirmă că situația este asemănătoare cu vara anului 2003, când Centrala nucleară de la Cernavodă a fost oprită.

Potrivit hidrologilor, situația este critică pe mai multe râuri din țară. În unele localități din Moldova oamenii le-au cerut preoților să facă slujbe speciale pentru ploaie după ce le-au secat fântânile.

Insula de nisip din dreptul orașului Galați, apărută de câteva săptămâni arată că Dunărea este în scădere. Hidrologii se așteaptă la minime istorice, relatează știrileprotv.

Cota Dunării este atât de scăzută la Galați încât mira e îngropată practic în noroi. Din acest moment putem spune că, tradițional, nu mai pot fi făcute măsurători pentru nivelul fluviului.

Navigația pe Dunăre ar putea deveni periculoasă

Autoritățile transmit că navigația pe fluviu ar putea deveni periculoasă. Deja câteva nave care transportau barje, în dreptul insulei bulgărești Belene au eșuat, după ce vecinii de la sud de Dunăre nu și-ar fi respectat partea de dragare.

Aplicația de supraveghere prin satelit arată că sunt peste 20 de zone nu este garantată deplasarea în siguranță.

“Dânșii nu participă la dragat. Săptămâna trecută au fost patru nave care s-au pus pe uscat”, a afirmat Florin Uzumtoma, director căi navigabile, AFDJ Galați.

La intrarea în țară, debitul Dunării este la jumătate din cât ar fi trebuit să fie.

“2.7000. Deocamdată nu suntem la un nivel instoric. În 2003 a fost nivel istoric cu 1800 (n.r. mc/s) la intrare. An în care, vă aduceţi aminte, s-a oprit și centrala termonucleară de la Cernavodă”, spune Mihai Popescu, șeful serviciului hidrotehnic, AFDJ Galați.

În condițiile în care seceta continuă, navele vor fi descărcate în larg, cu ajutorul macaralelor plutitoare, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor.

”E în scădere, asta e problema care ne-o punem încă e prea devreme pentru asemenea debite. Ele se înregistrau în lunile august, septembrie. Toate cursurile de apă sunt sub 0,5 din mediile multianuale”, a declarat Marin Tălău, director ABA Jiu.

Râul Siret este, de asemenea, aproape de un minim istoric.

Seceta a afectat culturile agricole, nu doar circulația maritimă. Dacă precipitațiile nu vor crește, România riscă să fie afectată serios din punct de vedere economic.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și