Exodul românilor ne-a arătat că, atunci când un om pleacă, nu poți spune că „nimeni nu e de neînlocuit”. Medicii au renunțat la halate și au luat drumul străinătății, lăsând în urmă săli goale de operații, tineri încă nepregătiți sau gata și ei să plece și pacienți care așteaptă pe holuri, sperând că sistemul va avea grijă de ei.
Un medic român vorbește, în cadrul campaniei #roMânia, despre motivele care l-au determinat să plece. Și niciunul nu e legat de bani. Birocrația, sărăcia din clinici și un stat greoi au „curățat” sistemul de medici chiar și acolo unde putea fi tratat.
Horia Roman a activat în sistemul de sănătate din România peste 20 de ani, timp în care a fost medic, cadru universitar și director medical la un lanț de clinici private de proctologie și flebologie.
În urmă cu doi ani, a plecat în Elveția și susține că sistemul de sănătate elvețian se află la 50 de ani distanță față de cel românesc, fapt care-l determină să nu mai profeseze vreodată în România.
„Provin dintr-o familie de medici, suntem zece medici în familie. Părinții mei mi-au spus întotdeauna să nu cer bani de la bolnav, iar eu nu am cerut niciun ban de la vreun pacient, niciodată, chiar dacă aveam un salariul de 1.900 de lei. Medicina privată m-a făcut să am un venit care să nu cad în „tentațiile” șpăgii.
În Elveția am fost primit cu brațele deschise, mi-au recunoscut meritele. Sunt recunoscut profesional aici. (…) Aveam toate calitățile să fiu promovat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, cu toate asta am rămas 20 de ani asistent universitar„, povestește Horia Roman, medic român stabilit în străinătate.