„Summit-ul este extrem de important pentru NATO și cu accente deosebite pentru România. Se știe că obiectivul principal este întărirea posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete. Pentru noi este foarte importantă atenția pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre, iarăși aici cu șanse bune, la inițiatvia noastră, e o sesiune specială dedicate Mării Negre la care e invitată și Ucraina și Georgia. Credem că vom obține o prezență NATO asporită în zona Mării Negre, iar brigade multinațională va fi mult mai importantă fiindcă e ava deveni o brigade cu prezență permanent, deci o brigade care va constitui un pol important pentru securitatea din întreaga regiune”, a afirmat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă estimează că se va ajunge la un consens între statele membre asupra alocării sumelor destinate apărării, șeful statului a răspuns: „Acesta este un punct pe care l-am subliniat și eu. Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară. Nu putem accepta ideea că unii contribuie și alții beneficiază. România de câțiva ani de când a preluat mandatul, România nu mai e demult un simplu receptor de securitate. România vrea să fie un furnizor de securitate pentru întreaga regiune, înseamnă evident să ai forțele armate într-o stare foarte bună, foarte bine pregătiți și dotați. De aceea prima acțiune politică a fost să alocăm 2% pentru apărare mult mai repede decât se convenise. Noi am început deja de anul trecut, chiar dacă orizontul de alocare este 2024. Luăm treburile acestea foarte în serios, de aceea suntem prezenți cu foarte mulți oameni în Afganistan, Kosovo”.
Președintele Klaus Iohannis participă, în perioada 11-12 iulie, la Summitul Alianței Nord-Atlantice care se desfășoară la Bruxelles, Belgia.
Membrii NATO și-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024. Președintele american Donald Trump a admonestat, marți, din nou țările membre NATO pe tema contribuțiilor la organizația de securitate, amintind că Uniunea Europeană (UE) are un excedent comercial față de SUA. În replică, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat atitudinea lui Donald Trump față de aliații europeni ai Statelor Unite, îndemnându-l pe acesta să respecte aliații țării sale, informează postul CNBC.