România „hub energetic”. Guvernul vrea ca strategia energetică să fie asumată la nivel național

Publicat: 26/04/2016, 14:34

„România are potențial de producție atât de gaz, cât și de energie electrică. Și din acest punct de vedere strategia energetică care este în curs de finalizare la Ministerul Energiei și dorința noastră este ca ea să fie adoptată după o largă și aprofundată dezbatere publică, deci să fie asumată nu doar de către un minister sau de către un Guvern, ci să fie asumată la nivel național. Această strategie este importantă pentru că va fi într-un anumit fel cartea noastră de identitate în toate discuțiile la nivel european și la nivel regional în ceea ce privește poziționarea României atât în constituirea și întărirea pieței energetice europene, cât și a parteneriatelor cu țările vecine Mării Negre”, a anunțat, marți, prim-ministrul la o conferință care a avut temă securitatea energetică.

Șeful Executivului a subliniat că România are încă o industrie energofagă și de aceea strategia energetică are o viziune care depășește resursele clasice utilizate în prezent.

Cioloș a mai spus că strategia trebuie să ia în calcul și alte resurse decât cele ce pot fi exploatate în prezentși să cuprindă și o importantă componetă a dezvoltării și producerii de energie verde. Șeful guvernului că dezvoltarea tehnologiilor alternative este necesară ca România să conteze pe piața energetică și pe termen lung .”Dorim să facem din această strategie o dovadă că România gândește în perspectiva europeană, care pune accentul pe energie regenerabilă, pe energie cu emisii de carbon zero”, a mai spus premierul.

UE trebuie să dezvolte cu statele din est colaborarea economică, nu doar pe cea politică

De curând UE a decis să finațeze proiectul BRUA care va asigura interconectarea energetică a vestului Europei cu Bulgaria, România, Ungaria și Austria. BRUA ar trebui urmat și de alte proiecte care să ia în calcul și Moldova și Ucraina și alte state din parteneriatul estic dar și țări din zona Mării Negre. Aceste eforturi finaciare ale UE ar completa demersurile politice ale Europei și ar susține mai mult decât declarativ legăturile acestor țării cu Europa.

„Dincolo de BRUA, e important pentru noi să asigurăm conectările cu Republica Moldova și cu Ucraina.Dincolo de abordarea politică cu Republica Moldova, cred eu că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu țările din parteneriatul estic și din acest punct de vedere interconecatrea energetică cu Republica Moldova, precum și cu Ucraina presupun investiții pe care UE trebuie să le asume pentru ca dorința ca aceste țări să rămână conectate la Europa să nu rămână doar la nivel declarativ”, i-a spus Cioloș comisarului european pentru energie, Miguel Arias Canete, prezent și el la conferință.

Cioloș a amintit că România are o poziție geo-strategică importantă la Marea Neagră, că deține resurse de petrol, gaze și un potențial de energie electrică ceea ce îi conferă calitatea de exportator, dar a subliniat importanța existenței și a unor rețele și conducte de transport al energiei.

„E importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina și Republica Moldova, pentru ca România să poată să devină un hub energetic. E important și parteneriatul cu Turcia, dar și cu țări precum Kazahstan, Tukmenistan pentru ca resursele care se găsesc în zona Caspică în momentul de față să poată să găsească conectare cu Europa de Sud-Est și din acest punct de vedere eforturile trebuie să continue din partea statelor membre ale Uniunii Europene din această zonă” a mai spus șeful Executivului.

Cioloș: Am simțit foarte clar dorința Ucrainei de conectare energetică cu rețelele României

Premierul a afirmat că în timpul întâlnirii avute săptămâna trecută cu președintele Petro Poroșenko a „simțit foarte clar” dorința Ucrainei de a continua eforturile de conectare energetică cu rețelele românești de gaze și electricitate, dar este nevoie ca să se implice în proiect companiile românești. Țara vecină este interesată atât de conectare la rețeaua românescă de gaze cât și la cea de electricitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
Planuri pentru independența financiară în 15 ani. Niciodată nu e prea târziu
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vrei să pierzi din grăsime și să îți crești mușchii? Iată ce recomandă nutriționistul
×