România importă CARTOFI congelați și îi exportă pe cei proaspeți. Cum s-a ajuns în această situație
Deși, altădată, România era considerată „patria cartofului”, acum am ajuns în situaţia absurdă de a importa cartofi congelaţi. Chiar dacă avem în continuare recolte bogate, nu mai avem centre de prelucrare. Astfel, exportăm cartofi proaspeţi şi să îi importăm congelaţi la preţuri cu mult mai mari.
Cosmin cultivă cartofi pe o suprafaţă de trei hectare în Lunguleţu, dar recolta lui nu rămâne în ţară, ci merge la export. Asta deoarece nu mai există centre de procesare.
”Preţul variază. A fost preţul foarte mari la imputurile agricole şi fost o problemă. Preţul poate să plece de la 60 de bani şi până la un leu şi ceva. Un leu si 20 de bani. Procesarea este o problemă la noi. Nu se procesează tot. Ar trebui să se implice mai mult în procesare”, spune Peşinaru Cosmin, cultivator pentru Observator.
Şi deşi avem recolte bogate, exportăm cartofi şi îi importăm congelaţi, la preţuri de trei ori mai mari. Doar anul trecut, au intrat în ţară 46 de mii de tone de cartofi congelaţi, în valoare de 16 milioane de euro.
”Din păcate, noi exportăm cartofi şi importăm din alte ţări în special Polonia şi Ungaria cartofi congelaţi. Vă daţi seama sunt de 10 ori mai scumpi decât cartofii normali”, spune Tănase Stamule, economist.
”Sistemul din România de industrializare, procesare, nu este foarte bine pus la punct. Lipseşte cu desăvârşire o subvenţie generalizată în ceea ce priveşte procesarea de legume. Asta duce ca noi să exportăm marfa în Polonia. Ei au o subvenţie foarte mare”, spune și Ionuţ Lascaie, preşedinte cooperativă.
În România, există un singur centru de procesare, deschis doar câteva luni pe an
”Avem linia de procesare cartofi. Această linie are o capacitate de circa 3 tone pe zi şi provin cartofii din judeţul Covasna, Suceava, Harghita. Noi obţinem cartofi preprăjiţi congelaţi şi cartofi pai fresh congelaţi. Din păcate, aceasta este realitatea. Suntem singura unitate care procesează cartofi şi obţinem cartofi pai congelaţi. În schimb, noi avem capacitate destul de mică”, a declarat Cocârlă Stelian, directorul unui centru de procesare.
Cartofii prăjiţi sunt în topul preferinţelor românilor și nu numai, dar există diferenţe notabile între cei proaspeţi şi cei congelaţi.
”Ca să ajungă congelat el trece printr-o primă etapă de o preprăjire, trece printr-o baie de ulei fierbinte de 150 de grade, timp de 5 minute. Asta înseamnă un șoc termic asupra produsului. Când iese din ulei este un pic uscat și intră într-un tunel de congelare rapidă care transformă cartoful de la 90 de grade, la minus 20 de grade în 2 minute”, spune și Apetrei Simion, procesator.
Conform datelor Eurostat, cea mai mare cantitate de cartofi congelaţi vine din Franţa. Vorbim de 16.000 de tone, în valoare de 3 milioane de euro. Iar consumul anual sare de 3 kg/cap de locuitor. Asta în timp ce producţia naţională este de peste 4 milioane de tone.