Ministerul Apărării a lansat miercuri licitația prin care vrea să cumpere drone kamikaze. Decizia vine la numai o zi de când Parlamentul a dat unde verde achiziției a 18 drone turcești Bayraktar.
Valoarea achiziției este estimată la 300 de milioane de dolari, fără TVA, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.
„Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate forțelor terestre române. Fiecare sistem include câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor – un total de 18 drone. Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare pentru instruire și antrenament”, a explicat Constantin Spînu.
Bayraktar este fabricată de BAYKAR Technology, companie care aparține ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.
Prețul unei drone Bayraktar TB2 – modelul vizat de România – este de aproximativ 5,5 milioane de dolari, conform informațiilor din presa internațională.
Dronele Bayraktar sunt folosite pentru spionaj, supraveghere sau atacuri.
Au o autonomie de 24 de ore, o viteză de peste 220 de km/h şi o greutate adăugată de 650 de kg.
Obiectul licitației este un „sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare”. Valoarea bugetată este de peste 8.230.000 lei, potrivit antena3.ro.
Ministerul Apărării cere acum persmisiunea Parlamentului pentru a cumpăra două elicoptere militare Airbus H215M, care să fie dotate cu armament și tehnică de luptă. Valoarea achiziției este estimată la 150 de milioane de euro. Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, spunea încă din iulie că Armata Română va cumpăra din Franța elicoptere și submarine Scorpene.
Aceste aeronave sunt fabricate de Airbus și sunt proiectate să funcționeze în condiții de temperaturi extreme, fiind destinate misiunilor de transport al trupelor sau de căutare și salvare.
Pe de altă parte, România se va dota și cu drone kamikaze. Compania națională Romtehnica a lansat o licitație restrânsă pentru achiziția unor sisteme de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare, care, totodată, pot lovi și ținte inamice în caz de nevoie. Valoarea contractului va fi de aproximativ 8,2 milioane de euro, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 14 noiembrie.