România a fost marea câștigătoare a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, unde firma MB Telecom a câștigat premiul principal pentru „Roboscan 2M Aeria”, informează agenția de presă AFP, citată de Agerpres.
Mai precis, este vorba despre un sistem de scanare a avioanelor, invenție destinată serviciilor vamale, armatei și companiilor aeriene, care permite radiografierea avioanelor pentru a identifica obiectele de contrabandă sau alte posibile obiecte periculoase aflate la bord.
Mai mult, România nu doar că a câștigat Marele Premiu, ci a fost una dintre cele mai bine reprezentate țări la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, având cel mai mare stand, cu peste 40 de inveții expuse. Dintre acestea, un sistem de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, realizat de firma Gnosis Kernel, a primit premiul Presei internaționale, în timp ce un produs fitoterapeutic complex pentru normalizarea nivelului de colesterol, inventat de Gabriel Rizea și colaboratorii săi, au plecat cu premiul acordat de Ministerul Educației și Științei din Rusia.
Tot pe lista câștigătorilor s-au aflat și fizicianul Aurel Enache, pentru o instalație de tratatre a combustibilului cu scopul creșterii puterii calorice (Premiul Asociației pentru Știință și Tehnologie ‘Technopol Moscova’), Nicolae Vasile pentru convectorul electric motor pentru încălzirea clădirilor și Corneliu Birtok Băneasă pentru filtrul de aer superaspirant.
Nici izolația de seră împotriva pierderilor prin conducție termică terestră, inventată de Constantin Oprean, nu a plecat fără premiu, primind titlul oferit de Parcurile Științei și Tehnologiei din Hong Kong, iar Marian Crudu a câștigat premiul Universității Mehr-e-Alborz din Iran pentru compoziția și procesul de tanare a pieilor de bovine.
Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost la a 41 ediție, unde au fost prezenți 725 de inventatori din 45 de țări. Cu toate acestea, nu este prima dată când firma MB Telecom a câștigat marele premiu în cadrul aceleiași competiții, în 2009 fiind tot marea câștigătoare pentru invenția Roboscan 1M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor.