România nu va putea evita recesiunea. Estimările sumbre ale analiștilor

Publicat: 17 08. 2022, 22:03
Actualizat: 17 08. 2022, 22:45
Sursă Foto = Instagram

Economiile din estul Europei au început să dea semne de slăbiciune, în urma războiului din Ucraina, după o creștere neașteptată la început de an. Deși se află printre puținele țări care și-au menținut avansul, pentru România urmează o perioadă dificilă, notează Bloomberg.

România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, evitând o scădere trimestrială prognozată cu o creştere de 2,1%, notează sursa citată.

Potrivit analiștilor, creșterea economică a țării noastre va încetini însă în următorul trimestru, la fel și cea a Poloniei. Pentru Ungaria se estimează o scădere puternică.

Toți indicii arată că regiunea se îndreaptă către o potenţială recensiune în a doua jumătate a anului, scrie Bloomberg.

Provocările principale cu care se confruntă Europa de Est sunt inflaţia, criza energetică stimulată de aprovizionarea impreviziblă cauzată de Rusia şi seceta ce ar putea afecta agricultura din întreaga regiune.

”Fiecare scădere va amplifica şi mai mult temerile legate de producerea unei recesiuni iminente”, a declarat Piotr Bielski, analist la Santander Bank Polska, cu sediul la Varşovia.

Ungaria, cu un picior în groapă

În cea mai proastă situație se află Ungaria, potrivit analiștilor, care estimează că nu va putea evita o scădere economică trimestrială.

Aceștia notează că măsurile populiste decise de premierul Viktor Orban pentru câştigarea alegerilor din aprilie vor afecta economia ţării pe termen lung.

Cehia a evitat în mod neașteptat o contracție trimestrială.

Datele publicate în iulie arată căPIB-ul țării a crescut cu 3,6% în faţă de anul trecut şi cu 0,2% faţă de trimestrul anterior.

Analiștii adus în discuție și prețurile energiei electrice, care au atins luni un nou record, și, de asemenea, ratele dobânzilor, care au crescut de la aproape zero la cele mai ridicate valori.

”Având în vedere apariţia acestei combinaţii de condiţii financiare mult mai dure şi o scădere a PIB-urilor din regiune, ne aşteptăm ca recesiunea să fie mai degrabă una întârziată decât una evitată. Optimismul scade şi mai drastic atunci când ne uităm la cea de a doua jumătate a anului”, a declarat Kevin Daly, economist la Goldman Sachs, potrivit bursa.ro.