România, obligată să-și schimbe câteva legi. Ce se va întâmpla cu refugiații care vor fi redistribuiți în țara noastră
„Între problemele care vor trebui să își găsească o rezolvare legislativă rapidă se află simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiații trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integrați ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislației și create mecanisme care să permită accesul refugiaților la învățarea limbii române, la accesul gratuit al copiilor, dar și al unora dintre adulți, la educație, pentru asigurarea unei asistențe medicale de bază prin eliberarea unui card special de sănătate, accesul pe piața muncii, dar și la diverse forme de formare profesională, accesul la servicii bancare ș.a”, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern, la finalul discuțiilor.
Documentul amintit anunță că s-au analizat și alte aspecte legate de integrarea celor „câteva mii de refugiați care vor ajunge în România”, pe măsură ce se va pune în aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiați sosiți în ultimele luni în sudul Europei.
.
„S-a precizat că până pe 10 noiembrie, la nivelul unităților administrației locale, se va finaliza inventarul tuturor spațiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaților. De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării Științifice va organiza în săptămânile următoare câteva centre teritoriale în care se vor desfășura activitățile specifice de învățare a limbii române, după metode asemănătoare „anului pregătitor” pe care îl parcurg studenții străini înscriși în învățământul universitar”, se precizează în comunicat.
Guvernul consideră că expertiza organizațiilor non-guvernamentale în domeniul primirii și integării refugiaților și azilanților s-a dovedit extrem de utilă în identificarea unor soluții punctuale la numeroasele provocări pe care se apreciază că le va duce cu sine fluxul de refugiați.
Următoarea reuniune a Coaliției naționale pentru integrarea refugiaților va avea loc pe 16 noiembrie, dar până atunci vor avea loc activități pregătitoare pe cinci grupuri de lucru: soluții de armonizare legislativă, integrarea socială, integrarea culturală, integrarea locală și necesarul de logistică primară.