Prima pagină » Știri » România, PARALIZATĂ de vremea rea: Drumuri ÎNCHISE, zeci de ACCIDENTE și curse aeriene ANULATE

România, PARALIZATĂ de vremea rea: Drumuri ÎNCHISE, zeci de ACCIDENTE și curse aeriene ANULATE

Mai multe drumuri naționale sunt închise din cauza vremii, zeci de accidente rutiere au avut loc și mai multe curse aeriene au fost anulate. Vezi ultimele informații de la meteorologi

Începând de vineri seară până sâmbătă dimineață, în Capitală va ploua și vor fi depuneri semnificative de polei, potrivitâ Administrației Naționale de Meteorologie.

Vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 45 – 55 kilometri pe oră, iar temperatura aerului va fi de minus 1 – 0 grade.

De sâmbătă dimineață până duminică dimineață, va ploua ușor, iar seara și noaptea se va forma ceață. Depunerile de polei se vor menține.

Vântul va sufla moderat, cu cel mult 30 – 35 kilometri pe oră, iar temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă de duminică dimineață va ajunge la minus 1 – 0 grade.

Mai multe zone din țară s-au confruntat cu fenomenul de „ploaie înghețată”

„Ploaie înghețată” sau „freezing rain” este un tip de precipitație lichidă care îngheață la contactul cu suprafețe reci, de obicei la temperaturi de 0 grade Celsius sau mai puțin. Astfel, există pericolul de a se forma polei pe șosea, pe trotuare sau pe liniile de înaltă tensiune, potivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Pe o autostradă și mai multe drumuri naționale sunt sectoare de drum închise

După o noapte de coduri galbene și portocalii de precipitații abundente de ploi înghețate, vineri, la ora 06:30, în 23 de județe era semnalat polei, ceea ce a afectat rețeaua rutieră, a informat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Din cauza poleiului, traficul rutier pe Autostrada 2 București – Constanța este oprit de la kilometrul 10+500 de metri (București) până la kilometrul 106 + 800 de metri (Drajna Nouă), anunță Centrul Infotrafic al Poliției Române. Tot din pricina poleiului de pe carosabil, circulația auto pe DN22D este întreuptă pe tronsonul kilometric 28 – 55, între localitățile Horia și Ciucurova, în județul Tulcea.

La aceeași oră, sectoarele de drum închise circulației pentru toate categoriile de atovehicule erau: DN 1D (Urlați, județul Prahova – Urziceni, județul Ialomița); DN 2B (C.A. Rosetti – Vizireni, județul Buzău); DN 2C (Costești, județul Buzău – Slobozia, județul Ialomița); DN 67C (Novaci – Rânca, județul Gorj).

După ora 07:00, circulația rutieră a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 1D între Urlați (județul Prahova) și Urziceni (județul Ialomița).

„Măsura închiderii acestui sector de drum a fost luată ieri, 24.01.2019, în jurul orei 22:00, din cauza precipitațiilor abundente de ploaie înghețată ce produc polei pe partea carosabilă și din cauză că materialele antiderapante folosite nu mai făceau față, precum și pentru evitarea eventualelor accidente și pierderilor de vieți omenești”, au precizat reprezentanții CNAIR.

De asemenea, la ora 06:30, era restricționat circulației pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone: DN 2A (Urziceni – Giurgeni, județul Ialomița). Din cauza precipitațiilor de ploaie înghețată ce produce polei pe partea carosabilă, CNAIR și Poliția Rutieră au decis vineri, în jurul orei 00:30 restricționarea circulației pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 2A între Urziceni și Giurgeni (județul Ialomița). După ora 07:00, circulația rutieră a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule de pe acest drum național.

Vremea rea face ravagii în țară

„Precizăm că fenomenul meteorologic de ploaie înghețată este unul din cele mai periculoase fenomene prin faptul că în momentul în care atinge suprafața carosabilă îngheață instantaneu și anulează efectul materialelor antiderapante”, au mai spus reprezentanții CNAIR.

În intervalul 24 ianuarie, ora 17:00 – 25 ianuarie, ora 05:30, drumarii de la CNAIR au acționat permanent pentru a menține practicabilă, în condiții de siguranță, rețeaua rutieră din țara noastră cu 1.265 de utilaje și au răspândit aproximativ 7.427 de tone de material antiderapant.

În această perioadă, direcțiile regionale ale CNAIR au acționat astfel: DRDP București – 320 de autoutilaje și 2.268 de tone de material antiderapant; DRDP Craiova – 231 de autoutilaje și 1.182,5 tone de material antiderapant; DRDP Timișoara – 79 de autoutilaje și 465,5 tone de material antiderapant; DRDP Cluj – 155 de autoutilaje și 643 de tone de material antiderapant; DRDP Brașov – 120 de autoutilaje și 613 tone de de material antiderapant; DRDP Iași – 251 de autoutilaje și 1290,5 tone de material antiderapant; DRDP Constanța -109 autoutilaje și 964,6 tone de material antiderapant.

„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, a mai spus CNAIR.

În județul Gorj, din cauza viscolului puternic, traficul rutier este oprit pe DN 67C, între localitățile Novaci și Rânca, pe tronsonul kilometric 16 – 34+800 de metri.

De asemenea, în județul Ialomița, din cauza poleiului de pe carosabil, s-a instituit restricție de tonaj (7,5 tone) pe DN2C, pe tronsonul Amara – limita cu județul Buzău. Din același motiv, cele mai multe dintre drumurile județene sunt impracticabile.

Vremea rea face ravagii în țară

În județul Buzău, din cauza poleiului de pe carosabil, s-a instituit restricție de tonaj (7,5 tone) pe DN2B (Buzău – limita cu județul Brăila) și pe DN2C (pe tronsonul Costești – limita cu județul Ialomița).

Din cauza ceții dense, porturile Midia și Mangalia au fost închise. Din același motiv, porturile Constanța Nord și Constanța Sud-Agigea sunt deschise, însă doar maritim.

Trafic feroviar închis între Hunedoara și Gorj, din cauza căderilor de pietre

Circulația feroviară între localitățile Strâmbuța (județul Hunedoara) și Pietrele Albe (județul Gorj) este oprită din cauza căderilor de pietre și de arbori de pe versanți. Până la această oră, un tren este afectat.

Purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură, Oana Brânzan, a declarat că, vineri dimineață, circulația feroviară este închisă între stațiile Strâmbuța-Pietrele Albe, după ce linia de cale ferată a fost acoperită de grohotiș și arbori prăbușiți de pe versanți.

Trenul IR 1821, care circulă în relația București – Arad, a fost oprit în stația Pietrele Albe.

Pentru curățarea liniei și îndepărtarea copacilor prăbușiți se va interveni cu personal de specialitate și cu utilaje.

În ce privește traficul feroviar la nivel național, Oana Brânzan a precizat că acesta se desfășoară în condiții de iarnă, iar la intrarea în Capitală trenurile circulă în condiții speciale între Buftea și București Nord, pe ambele sensuri, din cauza poleiului depus pe linia de contact.

Trenul Galați – București are o întârziere de peste o oră și jumătate

Trenul IR 15027 Galați – București are anunțată o întârziere de 95 de minute, conform datelor afișate de CFR. Alte patru curse vor ajunge mai târziu decât este programat.

Trenul Galați - București are o întârziere de peste o oră și jumătate

Astfel, în loc să ajungă la ora 11:30, sosirea acestuia a fost reprogramată pentru ora 13:05.

În plus, trenul IR 1574 Galați – București, care trebuia să ajungă la ora 12:47, are anunțată o întârziere de 30 de minute.

Întârzieri de câte 20 de minute mai sunt anunțate și pentru trenurile care trebuie să sosească de la Budapesta, la 12:30, și de la Iași, la 13:10, iar de 15 minute cel de la Pitești, de la 12:41.

Șase curse care trebuiau să aterizeze pe Otopeni au fost anulate din cauza condițiilor meteo

Un număr de șase curse care trebuiau să aterizeze joi noapte și vineri dimineață pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București au fost anulate, din cauza condițiilor meteorologice, conform Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

Două dintre acestea sunt curse operate de Wizz Air: de la Barcelona, care trebuia să aterizeze la ora 01:55, și de la Sheffeld, programată la 03:10. Aceleași curse au fost anulate aseară, la ora 18:40, respectiv 19:45, la plecare.

De asemenea, următoarele patru curse Tarom care trebuiau să ajungă pe Otopeni, în această dimineață, au fost anulate: Suceava (06:55), Chișinău (06:55), Baia Mare (07:00) și Timișoara (07:00).

CNAB nu a putut furniza alte informații, decizia de a transfera pasagerii pe alte rute revenind companiilor de operare, respectiv Wizz Air și Tarom.

De asemenea, pe aeroportul Henri Coandă s-au înregistrat întârzieri de până la 50 de minute la decolarea aeronavelor, pentru degivrare, potrivit reprezentanților CNAB.

Operarea avioanelor este normală pentru această perioadă, dar că pe aeronave s-a depus un strat serios de gheață, astfel că și degivrarea acestora a fost mai dificilă, întârzierile ajungând, la unele decolări, până la 50 minute.

Echipajele companiei au intervenit constant cu utilajele, astfel încât pistele, platformele, căile de rulare, dar și căile de acces rutiere sunt curate și au aderență bună.

Curse aeriene anulate din cauza vremii nefavorabile

Mijloacele de transport în comun, un calvar în Capitală

Pe Șoseaua Cotroceni/ Str. Dr. Marinescu, troleibuzele liniilor 61, 62, 69, 90, 91, 93, 96 au fost blocate,vineri dimineață, de la ora 08:15, din cauza unui scurtcircuit, anunță Societatea de Transport București (STB), pe pagina de Twitter.

„De la ora 08:15, pe Șos. Cotroceni/ Str. Dr. Marinescu, blocare la troleibuzele liniilor 61, 62, 69, 90, 91, 93, 96, din cauza unui scurtcircuit. S-au dirijat mijloace de interventie STB SA la fața locului pentru remedierea situației”, potrivit unui anunț al Societății de Transport București (STB), postat pe pagina de Twitter.

Circulația tramvaielor 41 a fost reluată după aproape patru ore de blocaj

Circulația tramvaielor 41 din Capitală a fost reluată, vineri, după ce un tramvai a deraiat la terminalul Ghencea, blocajul durând 225 de minute, anunță STB, pe Twitter.

„S-a reluat circulatia în terminalul Ghencea, cu tramvaiele liniei 41. Blocarea a durat 225 min. (05:40-09:25)”, potrivit unui anunț postat pe pagina de Twitter a STB.

Un tramvai din linia 41 a deraiat la terminalul Ghencea, iar, din această cauză, vineri dimineață, a fost blocată circulația tramvaielor.

Linia navetă de autobuze 641 a preluat toți călătorii, până a fost remediată problema apărută pe linia tramvaiului 41.

În doar 24 de ore, 11 accidente rutiere în Capitală. Două persoane au fost rănite grav

În ultimele 24 de ore, în București s-au produs 11 accidente rutiere, soldate cu două persoane rănite grav și 11 persoane rănite ușor, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.

Capitala este sub avertizare cod galben de ploi și lapoviță până vineri, la ora 14.00.

Polițiștii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancționarea cu amendă, va fi reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

România, paralizată de vremea rea

22 de copaci rupți de vânt au căzut pe carosabil și pe opt mașini

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov au intervenit în ultimele 24 de ore pentru îndepărtarea a 20 de copaci căzuți pe carosabil și pe opt autoturisme, doi stâlpi rupți și alți doi copaci căzuți pe carosabil în județul Ilfov.

Intervențiile s-au desfășurat în intervalul 24.01 ora 07:00 – 25.01 ora 07:00.

Au crescut cazurile de fracturi și entorse în Capitală, din cauza poleiului

Urgențele ortopedice au crescut în Capitală, după ce zeci de persoane au suferit luxații sau fracturi, alunecând din cauza poleiului depus pe străzi. Astfel, la Ambulanța București au fost sesizate aproape 100 de urgențe în ultimele 24 de ore.

„Au crescut urgențele ortopedice, vorbim de 71 de cazuri în 24 de ore, care au prezentat fracturi, luxații și entorse, și 27 de persoane care au prezentat traumatisme prin cădere”, a precizat, pentru Mediafax, Alis Grasu, șefa serviciului de Ambulanță București – Ilfov.

Potrivit acesteia, persoanele care au prezentat urgențe după ce au căzut din cauza poleiului se încadrează în toate vârstele.

„Noi credem că urgențele vor fi mai multe vineri, pentru că este zi lucrătoare, față de joi care a fost zi liberă și foarte multe persoane au stat acasă”, a mai precizat Grasu. 

Potrivit meteorologilor, și vineri se va depune polei în Capitală.

„Astfel, vineri, temporar vor mai fi precipitații în București, dar slabe cantitativ, sub formă de lapoviță și ninsoare dimineața, apoi mai ales ploaie. Vor mai fi depuneri de polei. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu unele intensificări ce vor atinge la rafală viteze de până la 55 km/h. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative și se va situa în jurul valorii de -1 grad Celsius”, se arată în prognoza ANM.

Foto: Hepta

 

Citește și