România a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei, anunță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.
România, prin PÎCCJ – Secția parchetelor militare – face parte, începând se astăzi, dintr-o echipă comună a Uniunii Europene care anchetează presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina. Din această comisie, constituită la data de 25 martie 2022, mai fac parte Ucraina, Lituania, Polonia, Letonia, Estonia și Slovacia.
Scopul acestei comisii de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupusele crime de război comise de armata lui Putin în Ucraina.
”În cursul zilei de azi, 13 octombrie 2022, procurorul general Gabriela Scutea a semnat, la sediul Eurojust de la Haga, Amendamentul la Acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă, prin care România, prin PÎCCJ – Secția parchetelor militare a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei.
Echipa comună de anchetă s-a constituit la data de 25 martie 2022 de către Lituania, Polonia și Ucraina, cu sprijinul Eurojust, ulterior devenind părți Letonia, Estonia și Slovacia. De asemenea, la echipa comună de anchetă participă Biroul Procurorului din cadrul Curții Penale Internaționale de la Haga.
Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaționale în Ucraina, prin creșterea cooperării între părți și participanți.
Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internațională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autoritățile competente, format din mai multe state, în scopul desfășurării anchetei penale.
Reamintim că PÎCCJ s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Parchetulului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.