Marea Britanie, Franța, Spania, Grecia și Croația sunt pe lista „neagră”, printre ele fiind și trei dintre cele mai mari economii ale Europei. De asemenea, Finlanda, Polonia și România sunt și ele pe listă, în condițiile în care deficitele bugetare se apropie cu viteză de minimul acceptat.
Uniunea Europeană impune guvernelor să își reducă deficitele bugetare sub 3% din PIB și să reducă procentul de îndatorare la sub 60% din PIB. În caz contrar riscă amenzi, chiar dacă nu au fost aplicate în mod direct niciodată în ciuda mai multor încălcări ale acestor norme.
De când a fost semnat Tratatul pentru Stabilitate și Creștere în 1998, 25 din cele 28 de țări membre UE au depășit limita de deficit impusă. Suedia, Estonia și Luxemburg sunt singurele țări care s-au încadrat.
Criza financiară din 2008 este cel mai des blamată pentru recordurile negative ale deficitelor bugetare, în condițiile în care guvernele au venit cu măsuri agresive de stimulare a economiei. Uniunea Europeană a ajuns de la două țări care nu respectau normele (Grecia și Ungaria) la 22 de țări în 2009. În timpul acelei perioade, deficitul bugetar mediu al UE a urcat la 6,7% de la numai 0,9%. În 2010, Irlanda a stabilit un record negativ, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB. ​