România, pe primul loc din UE la mortalitatea infantilă. Cum poți schimba situația

România, pe primul loc din UE la mortalitatea infantilă. Cum poți schimba situația
Publicat: 10/05/2012, 18:35
Actualizat: 10/05/2012, 18:35

România este pe primul loc din UE la mortalitate infantilă, cu o rată de 9,8 decese la mia de copii născuți vii, potrivit datelor furnizate în 2010 de Institutul Național de Statistică. Situația este dramatică în satele și comunele sărace. Un studiu realizat de organizația „Salvați Copiii” împreună cu GSK în 16 localități rurale din România, arată că 67% dintre femeile gravide din acele zone nu au făcut nicio ecografie, 44% nu au fost la niciun consult ginecologic, 42% nu au făcut analizele recomandate, iar 22% nu au fost consultate în timpul sarcinii de medicul de familie. 32% dintre mamele din amintitele localități au născut primul copil înainte să împlinească 16 ani, vârsta medie de naștere a primului copil fiind acolo de 17 ani, iar 10% dintre femeile din eșantion au afirmat că au pierdut, prin deces, un copil, în 86% dintre aceste cazuri la o vârstă mai mică de un an.

Programul de reducere a mortalității infantile

„În România, la fiecare patru ore moare un copil mai mic de un an. De aceea, supraviețuirea copiilor care se nasc înainte de termen și reducerea mortalității infantile, care ramâne una dintre problemele dramatice ale României sunt printre prioritățile Organizației Salvați Copiii România. Atunci când am demarat programul Fiecare copil contează, care vizează reducerea numărului de copii care mor din cauze prevenibile sau tratabile, am realizat că un sprijin urgent trebuie acordat maternităților, secțiilor de nou-născuti și femeilor însărcinate care au un statut economico-social modest”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv „Salvați Copiii” România. Parte a campaniei mondiale Every One, care urmărește reducerea mortalității infantile și a copiilor până la 5 ani, proiectul inițiat de „Salvați Copiii”, își propune diminuarea cu 15% a mortalității infantile și a mortalității copiilor sub 5 ani până în 2015. O parte a campaniei s-a desfășurat în 16 comunități defavorizate din Brașov, Caraș Severin, Dâmbovița și Vrancea, în ea fiind implicate cadre medicale, femei însărcinate și copii. „În urma programului, numărul de gravide care vin la control a crescut cu 10,5%, interesul gravidelor pentru analize a crescut cu 5,23%, numărul de copii vaccinați a crescut cu 24,7%, numărul de controale medicale la copii a crescut cu 25,4%”, se arată într-un comunicat „Salvați Copiii”.

Românii au direcționat, în 2011, 27 de milioane de euro prin prevederea 2%

Organizația „Salvați Copiii” România va dedica campania de colectare a 2% din impozitul pe venit din 2012 (corespunzător anului fiscal 2011) secțiilor de nou-născuți si maternităților din România, dar și femeilor însarcinate și mamelor cu copii pâna în 5 ani din comunitățile defavorizate. Formularele precompletate cu datele de identificare ale organizației pot fi descărcate de pe/www.salvaticopiii.ro. Ele trebuie completate cu datele personale, semnate și trimise către administrația financiară, prin poștă cu confirmare de primire, pâna la data de 25 mai 2012. Suma nu trebuie menționată în formular, urmând sa fie completată de administrația financiară. În 2011, pentru anul fiscal 2010, 8.146 de persoane au redirecționat cei 2% către organizație, suma ridicându-se la 175.200 euro. Fondurile astfel obținute au fost utilizate pentru dotarea maternității și secției de nou-născuți din cadrul Spitalului din Adjud, a secției de nou-născuți din cadrul Spitalului Cantacuzino București și programelor de suport si consiliere parentală pentru 1.120 de familii. În 2011, românii au redirecționat peste 27 de milioane de euro (peste 114 milioane de lei) prin prevederea 2%. Peste 1,6 milioane de români au redirecționat 2% din impozitul pe venit. Cele mai mari sume au fost virate în sectorul 6 București (6,1 milioane de lei), Constanța (5,82 milioane de lei) și iași (5,81 milioane de lei).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?