România, pe primul loc în UE la numărul cazurilor de tuberculoză raportate
România a înregistrat progrese considerabile în ultimii ani în lupta împotriva tuberculozei și incidența este în scădere, însă, cu taote acestea, țara noastră ocupă în continuare primul loc în UE la numărul de cazuri raportate, potrivit specialiștilor din domeniu.
Cele mai recente date epidemiologice, respectiv cele pentru 2018, indică o incidență globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, conform Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Prin comparație, la nivelul Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății, incidența globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.
„Experiența E-DETECT TB – un proiect pilot de screening al tuberculozei în România, confirmă necesitatea continuării campaniilor de depistare activă a TB, prin intermediul caravanelor mobile, în rândul grupurilor de populație cu risc crescut de îmbolnăvire și transmitere a bolii. Acolo, incidența tuberculozei este în continuare mult peste media înregistrată în populația generală, din cauza particularităților acestor categorii de populație, care au de regulă acces limitat la asistență medicală. Este important pentru Programul Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei implementarea diagnosticului activ al TB la categoriile de risc, pentru a reduce riscul de infecție tuberculoasă în populația generală.”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Activitățile de screening demarate în contextul proiectului pilot au fost realizate de specialiștii din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer și test de diagnostic molecular.
În urma acestor examinări, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare.
România a încheiat, miercuri, proiectul pilot E-DETECT TB, care a fost lansat în 2016 la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Scopul colaborării între cele șase state a fost acela de a contribui la eliminarea, într-un final, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.
În România, prin acest proiect s-a urmărit depistarea activă a tuberculozei în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus persoane fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți din București și zone din Muntenia și Oltenia.
Proiectul pilot a primit finanțare de la Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente. Valoarea totală a proiectului, în țara noastră, este de 970.449 euro și este co-finanțat de către Ministerul Sănătății, care a alocat 612.069 de euro.