România, printre primele țări din Europa în privința incidenței tuberculozei: 15.000 de cazuri anual

România, printre primele țări din Europa în privința incidenței tuberculozei: 15.000 de cazuri anual
Publicat: 12/02/2015, 17:02

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și Fundația LHL International Tuberculosis din Norvegia, implementează proiectul „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin creșterea controlului tuberculozei”, în cadrul căruia identifică cazuri noi în rândul grupurilor sărace și vulnerabile (oamenii străzii sau consumatori de droguri) și asigură tratament gratuit.

Coordonatorul Programului Național de Control al Tuberculozei, dr. Gilda Popescu, a declarat joi, în cadrul unei conferințe, că România, a 12-a țară ca mărime din Europa, ocupă locul al VI-lea în Regiunea OMS-Europa în ceea ce priveste incidența globală a tuberculozei de la aderarea în UE din 2007 și până în prezent.

Ea a precizat că rata de depistare a cazurilor de tuberculoză este de peste 70 la sută de cel puțin opt ani. Astfel, numai în anul 2014 au fost tratate 15.353 de cazuri noi sau recidive și dintre acestea, 547 de cazuri erau de TB MDR.

„Incidența globală a scăzut cu 48,7 la sută (de la 142,2 la suta de mii în 2002 la 73 la suta de mii în 2013). Incidența globală la copii a scăzut cu 54,4%, de la 48,3 la suta de mii în 2002 la 22 la suta de mii în 2013. Prevalența TB a scăzut cu 36,9%, de la 182,2 la suta de mii în 2002 la 122,4 la suta de mii în 2013, iar mortalitatea TB a scăzut cu 50,9%, de la 10,8 la suta de mii în 2002 la 5,3 la suta de mii în 2013”, a precizat Gilda Popescu.

Ea a adăugat că în ultima perioadă România a început să ia mai multe măsuri pentru combaterea acestei boli, de la dublarea bugetului alocat pentru programul specific (bugetul aprobat până la sfârșitul anului trecut fiind de 29.498.000 lei) și până la elaborarea unei strategii naționale de control al TB în România pentru perioada 2015 – 2020.

Documentul menționat prevede eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050 și obținerea unor reduceri dramatice a incidenței și mortalității TB până în 2020.

„Incidența TB trebuie să scadă cu 10 la sută anual în intervalul 2015 – 2020”, a declarat medicul.

Proiectul „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei” vizează în special TB MDR și grupurile sărace și vulnerabile.

În cadrul acestui proiect, opt laboratoare de referință vor fi dotate cu echipamente moderne pentru diagnosticarea rapidă a bolii, 1.000 de pacienți vor primi tratament complet, continuu și de calitate, 2.500 vor fi sprijiniți în tratamentul ambulatoriu, prin tratament supravegheat și suport social în vederea creșterii aderenței la tratament și 10.000 de persoane vor fi informate cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele TB și accesul la asistență medicală primară.

„Cu ajutorul acestei finanțări avem șansa să facem diferența în controlul TB în România. Cele peste 10 milioane de euro vor fi investite în medicamente, echipamente de diagnostic rapid și suport pentru pacienți. Este un pas important, pas care va fi continuat atât prin intermediul altor surse de finanțare, cât și prin asigurarea sustenabilității intervențiilor din surse guvernamentale. Scopul nostru este ca, până în anul 2020, tuberculoza să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică în România”, a explicat coordonatorul Programului Național de Control al Tuberculozei.

Proiectul „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei” este cofinanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, operat de Ministerul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor