România renunță la un acord cu SUA privind energia nucleară pentru a respecta prevederile UE

Publicat: 15 02. 2012, 11:45
Actualizat: 25 07. 2012, 01:50
România va renunța la un acord cu Statele Unite ale Americii în privința utilizării pașnice a energiei nucleare întrucât prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de membru al Uniunii Europeane (UE) este obligată să respecte, în primul rând, legislația comunitară.

România va renunța la un acord cu Statele Unite ale Americii în privința utilizării pașnice a energiei nucleare întrucât prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, a statutului de membru al Uniunii Europeane (UE) este obligată să respecte, în primul rând, legislația comunitară. Acordul cu SUA, încheiat in 1998, se referă la transferul de informații privind dezvoltarea, proiectarea, construirea, funcționarea și întreținerea reactorilor nucleari, folosirea materialelor nucleare în cercetări din domeniile fizicii, biologiei, medicinei, agriculturii și industriei, securitatea și mediul înconjurător.

Odată cu acceptarea în Uniunea Europeană, România a devenit membru al Comunității Europene pentru Energie Atomică (Euratom), care are în vigoare cu SUA un acord similar. Acordul Euratom-SUA a fost semnat în 1995 și a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE în 1996. Statutul de membru al UE obligă România să înceteze valabilitatea acordului cu SUA. În caz contrar, UE ar putea declanșa procedura de infringment împotriva României. Totodată, acordul dintre Euratom și SUA are o aplicabilitate mai largă decât cel al României su SUA.

România utilizează energia nuclară pentru producerea de electricitate, în două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă, județul Constanța. Autoritățile intenționează să extindă producerea de energie din surse nuclare, până în 2015, prin construcția a altor două reactoare.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro