Și asta în contextul în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a proclamat 10 februarie drept Ziua mondiala a leguminoaselor.
„Europa are nevoie să susțină proteina vegetală și, în special, producția de soia. Din păcate, Uniunea Europeană nu a acceptat biotehnologiile și, atunci, vorbim de soia convențională. Credem noi că ar trebui să existe o strategie de recâștigare a independenței proteice a Europei”, a adăugat oficialul guvernamental.
Dumitru consideră că susținerea producției de leguminoase la nivel european, și nu numai, ar aduce doar beneficii cultivatorilor. Unul dintre ele este și cel legat de protecția mediului prin fixarea azotului organic în sol, în jur de 100 kilograme la hectar.
„Sunt necesare și mai mari încurajări pe această zonă de culturi proteice pentru că, practic, sunt și niște servicii de mediu, reducându-se la minimum utilizarea de îngrășăminte chimice prin faptul că aceste plante fixează azotul în sol”, a mai afirmat secretarul de stat MADR. „Pe subiectul acesta, România, prin Ministerul Agriculturii, și-a propus să propus să devină mult mai activă, ca o voce europeană pe zona de recâștigare a independenței proteice în Europa. Credem că sprijinul cuplat pe care l-am acordat actualului exercițiu financiar a făcut ca suprafețele cultivate cu soia să fie în creștere și randamentele să fie din ce în ce mai bune”.
Potrivit Eurostat, țara noastră se situează pe locul șapte în ceea ce privește producția de leguminoase din blocul comunitar.
În 2018, cantitatea totală de mazăre, fasole, lupin, năut şi linte a UE a fost de 4,11 milioane tone, iar suprafaţa totală alocată acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare. Vorbim practi de o suprafaţă puţin mai mică decât cea a insulei Sardinia.
Țările membre ale blocului comunitar cu cea mai mare producţie de leguminoase în 2018 au fost Franţa (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) şi Lituania (380.000 de tone). Împreună, aceste cinci state au fost responsabile pentru 67% din producţia totală de leguminoase a UE în urmă cu doi ani.
După primele cinci state urmează Italia cu o producţie de leguminoase de 219.000 de tone în 2018, apoi România cu o producţie de 191.000 de tone, Grecia (181.000 de tone) şi Bulgaria (122.000 de tone).
În ceea ce privește situația de la noi din țară, datele Eurostat arată că producţia de leguminoase variază semnificativ de la un an la altul.
Dacă în anul 2016 producţia de leguminoase a României a fost de aproximativ 99.000 de tone, în 2017 s-a triplat până la 301.000 de tone, pentru ca în 2018 să scadă la 191.000 de tone, iar în 2019 a crescut până la 265.000 de tone.