Cele două state vor putea consulta și verifica datele din sistemul Schengen, fără a avea dreptul să introducă informații noi, să le modifice sau să le șteargă pe cele existente.
„Bulgaria și România trebuie să adere la Schengen cât mai curând posibil. Votul de azi privind accesul la Sistemul de Informații privind Vizele este un pas înainte în privința întăririi controlului frontierelor externe ale UE”, a declarat imediat după vot președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Sistemul de Informații privind Vizele (VIS) le permite statelor din zona Schengen să facă schimb de date privind vizele, sprijinind punerea în aplicare a politicii comune privind vizele UE. Sistemul are o componentă informatică centrală și o infrastructură de comunicații care leagă această unitate centrală de cele naționale.
Decizia politică finală privind posibilitatea ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen și privind oprirea controalelor sistematice la frontierele cu țările vecine ale UE trebuie luată în unanimitate de către toți membrii Consiliului European.
Încă din iunie 2011, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă potrivit căreia Bulgaria și România sunt pregătite să se alăture zonei Schengen, iar Consiliul EU a concluzionat că aceste două țări au îndeplinit toate condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.