România, somată de Comisia Europeană să reducă șpăgile din sistemul medical
„În prezent, recomandările actuale făcute României în acest an se concentrează pe plățile informale care trebuie reduse, o chestiune legată de acces, pentru că plățile informale neoficiale sunt o barieră în calea accesului și sunt legate de alte aspecte privind sistemul de sănătate cum ar fi sănătate forței de muncă, situația forței de muncă care în România este o provocare și recomandarea privind trecerea de la îngrijirea spitalicească la îngrijirea ambulatorie”, a declarat Angela Blanco, în cadrul unei dezbateri privind accesul la sănătate.
O altă problemă, semnalată de către Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), este legată de birocrația existentă în sistemul de sănătate, care îngreunează foarte mult accesul pacienților la serviciile medicale.
„Prima măsură ar trebui să fie debirocratizarea sistemului de sănătate. La ora actuală sunt lucruri care se întâmplă în sistemul de sănătate românesc și am văzut un exemplu clar al medicilor de familie săptămâna trecută pe care îi susținem. Nu necesită decât o transparentizare a legislației care să fie înțeleasă atât de medici cât și de pacienți. Un al doilea pas ar fi cât de cât o creștere a finanțării în sănătate”, a explicat președintele COPAC.
Cosilierul de stat pe probleme de sănătate, Loreta Păun, a explicat că țara noastră trebuie să urmeze exemplul european în ceea ce privește politicile de sănătate.
„Țara noastră trebuie să urmeze trendul european în materie de politici de sănătate centrate pe pacient și care să asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate (…) Faptul că suntem stat membru al UE ne aduce avantajul că putem beneficia de expertiză, recomandări și putem învăța din exemplele de bune practici ale celorlalte state europene care au sisteme de sănătate performanțe. (..) Ne apropiem cu pași rapizi de momentul 2019, când țara noastră va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și va avea șansa de a aduce pe agenda de discuții subiecte de interes, dar care să fie și în deplină concordanță cu proiectul european și cu temele susținute de celelalte state care dețin președinția înaintea noastră și după noi”, a menționat consilierul de stat.