România, sub semnul „epidemiei” de obezitate! Avertismentul dur al doctorului Alin Popescu: „Sportul e esențial și dacă e pandemie și dacă nu e”
Doctorul Alin Popescu, care este și medicul coordonator al Federației Române de Rugby, a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că România are cea mai mare rată a deceselor cauzate de coronavirus din UE.
România suferă, de fapt, și de o epidemie de OBEZITATE, avertizează medicul, potrivit adevărul.ro. 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea și 11,6% din populația adultă a României suferă de diabet. Sportul are un rol esențial în această ecuație, dar se pare că autoritățile ignoră apelul medicilor.
„Sportul e esențial și dacă e pandemie și dacă nu e”
„Mişcarea fizică nu e o rată bancară, pe care s-o întrerupi, din cauza pandemiei şi s-o reiei după şase luni! Sportul în pandemie trebuie să se subscrie unor reguli. Nu spun că e comod, dar cu puţină disciplină putem face acest lucru. Sportul e esenţial şi dacă e pandemie, şi dacă nu e. Da, ducem o viaţă stranie şi parcurgem o provocare medicală majoră, dar sportul ne vorbeşte tocmai despre importanţa imunităţii, a normoponderalităţii, a somnului bun şi odihnitor. Activitatea fizică aduce o stare de funcţionare optimă a organismului, deci şi o capacitate crescută de a lupta împotriva bolilor“, a spus medicul coordonator al Federaţiei Române de Rugby.
Odată cu reluare școlii sportul dispare din orar?
„E o aberaţie, nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Şi-aşa avem destui copii obezi, hrăniţi cu mâncare megaprocesată, care stau non-stop cu nasul în ecrane. Aşa că ar face bine ca şcoala românească să nu renunţe la sport. Va fi mai greu în sezonul rece, asta e cert. Însă pericolul sedentarismului e subestimat şi primii care greşesc aici sunt părinţii“, a continuat doctorul Alin Popescu pentru wesport.ro.
„Sporturile de echipă la copii sunt mai chestionabile – echipa e un grup şi în grup uităm mai uşor să ne protejăm şi să-i protejăm şi pe alţii. În orice caz, toate sporturile de copii vor trebui să se repornească inteligent, pentru că inactivitatea nu e bună nici fizic, dar nici psihic. Pe termen lung, nu ai cum să înlocuieşti sportul practicat corect şi temeinic cu ore online. Însă e mai mult decât nimic dacă vine din partea şcolii. Copilul îşi dă seama că şcoala îi spune că sportul nu trebuie să dispară din viaţa lui. Pe termen lung, acest lucru nu merge. Nu se poate face corect sport cu mulţi participanţi în acelaşi timp. E vorba de faptul că profesorul nu poate îndrepta mişcările, dar şi de faptul că elevii se plictisesc“, a afirmat Alin Popescu.