România, țara accidentelor grave. Cele mai frecvente cauze ale tragediilor rutiere
Poliția română susține că cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulație au fost, în ultimii ani, indisciplina pietonilor și viteza.
Pe drumurile naționale și județene, cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităților, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor.
„Privind retrospectiv, anul 2017 a reprezentat, pentru țara noastră, un pas înainte, din punct de vedere al siguranței rutiere. Comparativ cu 2016, anul trecut s-au înregistrat cu 42 de accidente rutiere grave mai puține, în timp ce numărul persoanelor rănite grav și rănite ușor a scăzut cu 106, respectiv 16 persoane. Dacă analizăm lucrurile în ansamblu, în ultimii 10 ani, observăm că unul dintre indicatorii care definesc siguranța rutieră, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în evenimente rutiere s-a redus la jumătate față de acum 10 ani”, arată Poliția.
Acest rezultat este obținut în condițiile creșterii exponențiale a parcului auto și a numărului persoanelor care au obținut permis de conducere.
În primele 3 luni ale acestui an, numărul persoanelor decedate în accidente de circulație a scăzut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 1,7%.
Anul trecut, polițiștii au dat 2.618.101 de sancțiuni în trafic, aproape 800.000 dintre acestea fiind pentru nerespectarea vitezei, aproape 15.000 pentru consum de alcool la volan, iar pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor au fost aplicate peste 30.000 de amenzi.
„Statisticile Organizației Națiunilor Unite arată că, în lume, la fiecare câteva secunde o persoană moare ori este rănită grav într-un accident de circulație. În 2010, Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv general reducerea cu 50%, până în 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe șoselele Europei. (…) Datele din țara noastră evidențiază că este tangibil obiectivul european, România plasându-se în rândul statelor în care rata de descreștere a deceselor este apropiată de media europeană”, adaugă Poliția.