Prima pagină » Știri » România, țara care se golește pe zi ce trece. Sat cu doar 5 oameni în județul Gorj

România, țara care se golește pe zi ce trece. Sat cu doar 5 oameni în județul Gorj

Satele din România încep încet, încet să rămână pustii, oamenii migrând unde văd cu ochii din cauza lipsei de locuri de muncă și a unor  condiții decente de trai. Este și cazul sătucului Boia din zona montană a Județului Gorj în care au mai rămas doar cinci bătrâni. Autorităţile au însă în plan să readucă satul la viaţă și vor să atragă tinerii să se mute aici. 

Deși distanța până la Târgu Jiu e doar de 40 de kilometri, când ajumgi aici ai impresia că ai ajuns la capătul lumii. Drumul este unul de piatră, greu accesibil și cu case foarte răsfirate.

Singurii care au mai rămas aici sunt doar câțiva bătrâni care consideră că nu mai au motive să plece, obișnuiți fiind cu greutățile traiului zilnic și după o viață petrecută în cătun. În localitate nu există nici măcar un magazin alimentar de unde oamenii să isi procure hrana, fiind nevoiți să meargă cu bicicleta în satul vecin. Aici mai trăiesc acum doar două familii.

 Primăria încearcă să atragă investiții, în zonă fiind obiective turistice de vizitat

După zeci de ani în care nu s-a investit nimic, primăria încearcă acum să convingă tinerii să se mute în cătunul de pe dealuri şi să facă afaceri în turism sau agricultură, scrie observatornews.ro.

Avem doi tineri din comună care sunt interesaţi să facă două pensiuni. Suntem la faza de a face cadastru, de a identifica toate terenurile pentru a le concesiona sau a le cumpăra”, spune primarul din Jupîneşti, Ion Gîrniceanu.

”E vorba să facă aici cineva din Vidin o pensiune, să facă piscină. Dar eu n-o să mai trăiesc până atunci”, spune cu amărăciune o localnică.

Autorităţile promit că drumul va fi asfaltat în curând. Pentru asta au nevoie de trei milioane de lei, bani pe care îi aşteaptă de la Guvern. Drum asfaltat nu au încă, dar cătunul nu duce lipsă de obiective turistice. Aici e o biserică veche de peste două secole, unde a poposit Tudor Vladimirescu, în 1821, când pregătea Revoluţia.

 
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și