Prima pagină » Știri » România, țara proprietăților fantomă: peste 75% din imobile nu au cadastru

România, țara proprietăților fantomă: peste 75% din imobile nu au cadastru

România, țara proprietăților fantomă: peste 75% din imobile nu au cadastru
Planul de cadastrare și înscriere în cartea funciară a terenurilor și caselor din România merge lent sau deloc, un raport întocmit de ministerele de resort aratând că mai puțin de un sfert din imobile sunt incluse în sistemul de cadastru și carte funciară.

Sistemul de evidență a proprietăților este o componentă importantă a economiei de piață, dar în România nu prea funcționează: 9.003.700 imobile (terenuri și clădiri), reprezentând 22,51% din totalul de 40.000.000 de imobile suntînscrise în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Cifrele sunt de la începutul lunii septembrie și fac parte din argumentele unui raport de necesitate întocmit de Ministerul Economiei în vederea implementării unui proiect pentru dezvoltarea optimă și rapidă a planului național de cadastrare imobiliară.

Din același document, supus, miercuri, 7 septembrie, dezbaterii instituțiilor de resort de la nivel central, rezultă că, la începutul anului trecut, doar șapte unități administrativ-teritoriale (UAT) din totalul de 3.181 din țară aveau cadastrul făcut.

„Din acest total, 2.861 UAT sunt în mediul rural și includ aproximativ 32 de milioane de imobile. La finalul anului 2015, ca urmare a reglementării, prin Legea nr. 150/2015 de modificare și completare a Legii cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996, a finanțării de către Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate prin proiectul CESAR, înregistrarea sistematică a fost finalizată în 17 UAT- uri”, se arată în documentul intitulat „România competitivă: Un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă” întocmit de Ministerul Economiei.

Proiectul CESAR este „Proiectul privind Completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeanăpentru restructurarea agriculturii”, înființat în baza uui acord de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Planul național de cadastrare și carte funciară a fost lansat încă de anul trecut și susținut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), iar autoritățile centrale au stabilit preț maxim de achiziție a procedurii de cadastrare a unui imobil din teritoriu (teren sau clădire) de 60 de lei, indiferent de proprietățile imobilului respectiv.

Primar din țară: „Nu facem cadastrare cu oameni puțini și nemotivați!”

MDRAP a anunțat că din cele 40.000.000 imobile, 8.000.000, adică 20% sunt în 320 de unități administrativ teritoriale din mediul urban, iar 32.000.000 imobile (80%) sunt în 2.861 administrații locale din mediul rural. Modul în care s-a impus realizareacadastrării în comunitățile mici dă mari bătăi de cap autorităților locale.

„Inițiativa este lăudabilă și ar aduce mari beneficii dacă ar putea fi dusă la îndeplinire, dar pentru noi cadastrarea este o sarcină greu de dus la bun sfârșit într-un timp atât de scurt, până la finele acestui an, nu facem cadastrare cu un aparat administrativ format din puțini oameni și nemotivați financiar. Nu avem posibilitatea să răspundem acestor cereri. Noi am informat deja Prefectura că nu vom putea duce la îndeplinire această misiune. Chiar nu se poate cu un aparat administrativ mic, doi, trei oameni, pentru care raportul venit-volum de muncă este instabil”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Cârjan, primarul orașului Râmnicu Sărat.

Probleme similare întâmpină toți primarii din țară. Dacă unii primari din mediul rural realizează abia acum că terenul agricol pe care-l aveau prins în documentele de acum mulți ani nu mai corespunde cu realitatea, alții se izbesc de imposibilitatea de a angaja firme specializate să parcurgă acest proces.

„Întâmpinăm probleme fiindcă nici măcar n-am început procedura de achiziții publice, nu a venit nimeni să achiziționeze serviciul fiindcă e prețul foarte mic, 60 de lei pentru fiecare imobil în parte, indiferent de caracteristicile imobilului. Am ales, prin achiziție directă pe SEAP câteva firme din afara județului, fiindcă din Vrancea n-am găsit, și acestea ne-au răspuns că nu sunt interesate să vină la noi să facă înscrierea în cartea funciară și cadastrarea invocând același fapt: sunt prea puțini bani pe care-i primesc pentru multă muncă”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristi Valentin Misăilă, primarul orașului Focșani.

Experții în imobiliare avertizează că o proprietate necadastrată nu există, este un activ blocat, care nu poate fi valorificat.

Prin Programul Național de Cadastru înregistrările sistematice din oficiu sunt gratuite. Cu toate acestea, înscrierile sunt sporadice, proprietarii asumându-și riscurile de-a avea bunuri imobiliare care, de fapt, nu există. Un imobil neînregistrat la cadastru nu poate constitui o garanție bancară, nu poate susține bonitatea unei persoane fizice sau juridice și nu garantează nici măcar dreptul de folosință.

În domeniul agricol, din cauza terenurilor necadastrate, nu se poate face agricultură de masă, sustenabilă, ci doar pe parcele mici, de subzistență. Fermierii care dețin terenuri indivize, necompacte cadastral nu pot primi subvenții și nici nu pot accesa fonduri nerambursabile.