Prima pagină » Știri » România, ținta atacurilor CIBERNETICE, venite din Est. SRI a depistat un virus informatic cu ajutorul INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

România, ținta atacurilor CIBERNETICE, venite din Est. SRI a depistat un virus informatic cu ajutorul INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

România, ținta atacurilor CIBERNETICE, venite din Est. SRI a depistat  un virus informatic cu ajutorul INTELIGENȚEI ARTIFICIALE
România a fost, în 2018, ținta atacurilor cibernetice venite din spațiul estic. Vezi cum a identificat SRI un virus informatic.

Țara noastră a fost ținta unor atacuri cibernetice (de tipul Advanced Persistent Threat) din spațiul estic, în cursul anului trecut, informează specialiștii SRI. Într-unul dintre cazuri, specialiștii au depistat un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligența artificială. Scopul acestor atacuri este spionajul cibernetic, mai precis, furtul de informații din instituțiile publice.

Potrivit sursei citate, numărul acestor atacuri a crescut începând cu anul 2016, în toată lumea, majoritatea statelor țintite fiind cele din Occident.

Astfel de operațiuni implică resurse umane, tehnologice și financiare semnificative pentru a avea succes. De exemplu, pentru un atac cibernetic, hakerii folosesc în jur de 2.000 de servere, iar costurile depășesc sute de milioane de euro.

Anul trecut, România a fost, împreună cu alte state europene, ținta unor atacuri cibernetice  de mare amploare venite dinspre Est, care au afecat mai multe instituții publice.

Prin intermediul tehnologiei bazate pe inteligența artificială SRI a dectectat o anomalie de comportament în cadrul sistemului informatic al unei instituții publice și au descoperit malware-ul folosit de atacator. În urma analizelor, a fost identificată atât zona de unde provenea atacul, cât și modul în care virusul extrăgea informațiile.

„Cea mai des întâlnită modalitate de atac cibernetic este spear-phishing. Această metodă presupune transmiterea unor emailuri către persoane de interes, care au atașament cu conținut malware sau linkuri către pagini web infectate. Emailurile sunt personalizate cu subiecte de interes, astfel încât să fie deschise de către destinatar. Atacatorul studiază foarte bine țintele vizate”, anunță SRI.

Pe lângă combaterea atacurilor cibernetice venite din Est, Servicul Român de Informații se preocupă și de amenințările site-urilor care nu apar pe motoarele de căutare convenționale precum Google sau Yahoo, denumite „Dark Web”. Se apreciază că „partea ascunsă” reprezintă aproximativ 93% din totalitatea paginilor de Internet din lume. Este un spațiu folosit de grupările criminale pentru a tranzacționa mărfuri de contrabandă, arme, droguri sau organe pentru transplant. Partea „invizibilă” a Internetului este utilizată și pentru pornografie infantilă, propagandă teroristă sau asasinate la comandă, precizează SRI.

 

Citește și