Prima pagină » Știri » România trimite sateliți în spațiu. Cum vor influența aceștia sistemul GPS

România trimite sateliți în spațiu. Cum vor influența aceștia sistemul GPS

România trimite sateliți în spațiu. Cum vor influența aceștia   sistemul GPS
România va produce doi sateliți low cost, care vor fi lansați de Agenția Spațială Europeană în jurul Pământului, pentru a măsura densitatea, dar și compoziția chimică a ionosferei, stratul superior al atmosferei. Aceste informații sunt foarte utile pentru acuratețea sistemului GPS, scrie stirileprotv.ro.

Robisat 1 și Robisat 2, cei doi sateliți românești, sunt construiți de la zero într-un laborator din orașul Măgurele. Pentru că toate componentele sunt de mici dimensiuni, se lucrează la microscop, într-o ”clean room”, o camera specială, curată, unde angajații muncesc în costume și mănuși speciale tocmai pentru că pe piese nu trebuie să se pună niciun firicel de praf, în condițiile în care ele vor fi montate ulterior în satelit.

Când ambii sateliți vor fi gata, urmează să fie trimiși în America de Sud, în Guyana Franceză, unde îi așteaptă o rachetă a Agenției Spațiale Europene. În total, 50 de nano-sateliți vor fi plasați de rachetă pe orbita Pământului. Doar 25 de țări din lume au capacitatea să producă acești sateliți nano, spun specialiștii, care vor să fabrice și să vândă aparatele în regim low cost, deoarece în România forța de muncă în construcția și cercetarea nano-sateliților este mult mai ieftină decât în Vest.

Satelitul românesc de mici dimensiuni costă în jur de 300.000 de euro, la care se adaugă încă 100.000 de euro ”biletul” până în spațiu. Prin comparație, un satelit similar făcut de NASA poate costa câteva milioane de euro, scrie stirileprotv.ro.

Autor

Citește și