La Budapesta, premierul român Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orbán, au avut o întâlnire importantă pentru a discuta despre aderarea completă a României la Spațiul Schengen, inclusiv pe cale terestră.
În cadrul vizitei oficiale, Marcel Ciolacu a subliniat importanța colaborării bilaterale dintre cele două țări și a mulțumit premierului ungar pentru sprijinul constant în acest demers.
Mă bucur mult să fiu la Budapesta alături de domnul prim-ministru Orban. Data trecută când ne-am văzut la București, unii au zâmbit când premierul Viktor Orbán a citat dintr-un film celebru și a spus că este începutul unei frumoase prietenii. Iată că timpul ne-a dat dreptate și astăzi suntem din nou împreună pentru a da un mesaj important cetățenilor noștri.
România și Ungaria lucrează împreună atât pe temele care țin de întărirea relației bilaterale, cât și pe dosarele de interes de la nivel european, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a reamintit și acordul recent privind noua echipă a Comisiei Europene, în cadrul căruia România va deține, în premieră, un post de vicepreședinte executiv, cu un portofoliu important de comisar european, în persoana Roxanei Mînzatu.
Mă bucur să văd că în această săptămână am avut un acord pentru noua echipă de la nivelul Comisiei Europene, unde România va deține în premieră un post de vicepreședinte al Comisiei și un portofoliu important de comisar european.
Însă aș vrea să-i mulțumesc în mod special premierului Viktor Orbán pentru sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la Spațiul Schengen. Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen. Românii au simțit deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creșterea economică românească și ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră, iar preluarea de către România a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei.
În final, premierul român a mulțumit și partenerului său din România, Kelemen Hunor, pentru implicarea sa activă în consolidarea relațiilor dintre cele două națiuni și pentru sprijinul acordat în procesul de aderare la Schengen.
Vreau să-i mulțumesc prietenului și partenerului meu Kelemen Hunor pentru rolul său important ca liant între noi, dar și între cele două țări. Împreună, vom continua să lucrăm pentru o integrare completă a României în Spațiul Schengen, a încheiat Ciolacu.
Ultimul Consiliu Justiție și Afaceri Interne din acest an va avea loc în perioada 12-13 decembrie.
CITEȘTE ȘI: