Ministrul francez al Culturii, Frank Riester, a prezentat luni, la sediul ministerului, Romanica – un proiect video de învățare a limbilor romanice.
Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, și a președintelui Institutului Francez, Pierre Buhler, a ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, precum și a comisarului general francez al Sezonului România-Franța, Jean-Jacques Garnier.
Prezentat sub forma unei platforme digitale, Romanica este un proiect care înglobează opt limbi romanice, printre care și limba română. Scopul acestuia este de a-i familiariza pe utilizatori cu o serie de elemente din fiecare limbă romanică, cu accent pe asemănările care există între unele expresii și cuvinte, în ciuda distanței fizice dintre vorbitorii acestor limbi.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Sezonului România-Franța, demers unic de diplomație publică, economică și culturală la care Institutul Cultural Român (ICR) este partener.
Lansarea platformei digitale Romanica avut loc în ultima zi a Târgului Livre Paris 2019, ediție la care România a participat, pentru a 11-a oară, cu un stand realizat de Institutul Cultural Român.
Și în acest an, ca și în anul precedent, standul României a fost remarcat și elogiat de oficialitățile franceze și europene prezente la deschidere, de oamenii de cultură și de public. Acesta a surprins nu numai prin volumele extraordinare expuse ci și prin programul dens de dezbateri și lansări. Conceptul standului, plasat la granița dintre literatură și artă plastică, este o abordare diferită a spațiului
expozițional, care a evidențiat autorii titlurilor de la editura ICR, potrivit organizatorilor.
Institutul Cultural Român a organizat, în această perioadă, la Livre Paris, evenimente din cadrul Sezonului România-Franța pe scena Polar, dar și în spațiul expozițional Nouveau Visage, unde sunt prezentate portretele a zece tineri scriitori români.
Sezonul se desfășoară alternativ în Franța și România, în perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, având ca principale obiective: actualizarea imaginii și percepției celor două popoare unul față de celălalt; întărirea legăturilor economice, științifice, culturale si de societate care unesc cele două țări; sprijinirea mediului de afaceri din cele două țări pentru dezvoltarea de proiecte
comune; reafirmarea atașamentului celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.