României îi vor fi aplicate corecții financiare definitive pe cinci programe operaționale

României îi vor fi aplicate corecții financiare definitive pe cinci programe operaționale
Publicat: 17/09/2012, 20:57
Actualizat: 28/09/2018, 23:08

Ministerul Afacerilor Europene confirmă, printr-un comunicat difuzat luni, că României îi vor fi aplicate de către Comisia Europeană corecții financiare definitive pentru cinci programe operaționale.

Potrivit comunicatului MAEur transmis MEDIAFAX, urmează ca „în curând” să înceapă procesul de conciliere între Comisia Europeană (CE) și partea română cu privire la corecțiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011 în cadrul celor patru programe pentru care s-au întrerupt plățile la începutul lunii iulie de către Comisia Europeană – Programul Operațional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE) și Programului Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu).

De asemenea, pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), s-a propus de către CE o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul național, evidențiază comunicatul menționat.

Comisia Europeană va reduce, prin corecții financiare, din fondurile puse la dispoziția României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport și competitivitate, din cauza unor neregularități identificate în zona achizițiilor publice, au declarat pe 12 septembrie agenției MEDIAFAX surse oficiale.

„În urma analizei, Comisia Europeană a găsit o serie de neregularități de sistem legate de zona achizițiilor publice și va aplica anumite corecții financiare. Aceste corecții, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea română pentru fiecare program în parte”, au afirmat sursele citate de MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului MAEur transmis luni, corecțiile ar urma să fie impuse „din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achizițiilor publice” în perioada menționată, 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.

MAEur amintește că în decembrie 2011 Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanțate din fonduri structurale și de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011, iar reluarea s-a făcut cu condiția aplicării unor corecții financiare preventive, precum și a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor. De asemenea, s-a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate.

„Aceste misiuni s-au desfășurat în cursul lunii iulie 2012. În funcție de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților”, se evidențiază în comunicatul MAEur.

Pe de altă parte, legat de POSDRU, Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management și control a funcționat necorespunzător. „Din acest motiv, s-a declanșat procedura de pre-suspendare a programului și s-a propus o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul național. Executivul întreprinde la ora actuală acțiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncționalitățile și a asigura funcționarea optimă a sistemului”, precizează comunicatul MAEur.

Totodată, Ministerul Afacerilor Europene menționează că „Guvernul României are ca prioritate creșterea ratei de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune și, în acest scop, a luat măsuri vizând perfecționarea cadrului legislativ, creșterea capacității administrative și îmbunătățirea procesului de achiziții publice (inclusiv prin identificarea și combaterea cazurilor de conflicte de interese și incompatibilități)”.

„Aceste demersuri susținute au ca scop inclusiv evitarea suspendării procesului de rambursare a plățlor de la Comisia Europeană sau, dacă este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendărilor”, se precizează în comunicatul MAEur.

Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbție pentru cele șapte programe operaționale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispoziție României în exercițiul bugetar european 2007-2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Băncile centrale se chinuie să proceseze realitatea actuală. Ce înseamnă acest lucru?
×