Românii ar putea plăti până la 1.500 lei pentru a fi în grija unui anumit medic. Cât va costa o consultație de la anul

Românii ar putea plăti până la 1.500 lei pentru a fi în grija unui anumit medic. Cât va costa o consultație de la anul
Publicat: 29/05/2013, 08:20
Actualizat: 20/05/2015, 21:34

O consultație la medic ar putea costa până la 150 de lei, iar pentru internare românii ar putea scoate din buzunar până la 1.500 de lei, dacă vor să fie în grija unui anumit medic. Asta prevede unul dintre proiectele Ministerului Sănătății, privind sistemul de salarizare.

Mai multe echipe de specialiști lucrează la o inițiativă legislativă privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor și asistenților medicali din unitățile sanitare publice cu paturi.

Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ în lucru, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixă, una variabilă, sporurile pentru condițiile de muncă și veniturile din gărzi.

Partea fixă este reprezentată de salariul de bază, stabilit la 1 ianuarie 2013, iar cea varaiabilă se calculează raportat la pregătirea profesională, calitatea și cantitatea muncii, dar și fidelizarea muncii, se precizează în proiect.

Medicul care are un singur loc de muncă, și anume spitalul public, poate obține venituri suplimentare acordând consultații în amubulatoriul unității sanitare sau în sistem de internare de zi.

Pacienții care își exprimă în scris dorința de a fi tratați de un anumit medic dintr-o anumită unitate sanitară publică vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului, dar care nu poate depăși 1.500 de lei pentru internare și 150 de lei pentru consultație, potrivit proiectului.

Medicii ar putea primi 70% din suma pe care o plătește pacientul la spital

Totodată, conducerea spitalului asigură faptul că nicio secție nu are mai mult de 20 la sută din capacitate ocupată de pacienții proprii ai medicilor din secția respectivă. Totodată, conform proiectului, un medic nu poate ocupa cu propriii pacienți mai mult de 10 la sută din secție.

Plata pentru internare în grija medicului dorit sau pentru consultație în ambulatoriu preferențială se face direct la casieria spitalului.

Banii plătiți de pacient vor fi distribuți astfel: 70 la sută medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la sută personalului implicat în îngrijirea pacientului respectiv și 10 la sută unității sanitare.

Plățile obținute din această taxă se distribuie de către conducerea spitalului personalului din secție care nu are drept la pacienți proprii, precum personalului sanitar mediu și auxiliar, fie lunar, fie trimestrial, sub forma de prime impozitate conform legii, la propunerea șefului secției.

Conform aceluiași proiect, conducerea unității încheie un contract de muncă suplimentar cu medicii care au dreptul la pacienți proprii, în care se stipulează prevederile legale și clauzele obligatorii, precum și condițiile de despăgubire în cazul nerespectării prevederilor legale.

În cazul intervențiiilor chirurgicale, medicului anestezist îi revine cel puțin 20 la sută din totalul taxei plătite de pacient, care se deduce din procentul cuvenit medicului care conduce procesul terapeutic, cuantumul fiind stabilit de comun acord cu medicul chirurg și cu conducerea spitalului, se mai arată în proiect.

Reacția ministerului Sănătății cu privire la noul proiect

Referitor la acest proiect, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat marți, pentru Mediafax, că la nivelul instituției pe care o conduce nu există, în acest moment, niciun proiect asumat, dar că „în circulație” sunt mai multe variante de lucru.

„În acest moment, există mai multe variante de lucru pe tema salarizării medicilor în funcție de performanță, neexistând niciun proiect asumat de Ministerul Sănătății. Toate variantele de lucru se discută împreună cu organizațiile de medici și pacienți, care sunt partenerii Ministerului în elaborarea tuturor măsurilor legislative din domeniul sănătății”, s-a arătat, în același context, într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru Mediafax, că plata unei taxe de către pacienții care vor să se interneze numai la un anumit medic dintr-un anumit spital este o discuție mai veche, de cel puțin patru-cinci ani, valoarea sumelor fiind încă în discuție.

„Discuțiile pe baza acestui proiect sunt cam în felul următor. Un chirurg X poate face, într-o zi, un număr oarecare de operații, să zicem patru. Un pacient vrea, însă, să fie operat urgent numai de acest X. Atunci, pacientul va plăti o anumită sumă, există o variantă cu cel mult 1.500 de lei, și va fi operat de către medicul X după ce acesta și-a terminat intervențiile programate”, a mai spus președintele CMR.

Potrivit profesorului Astărăstoae, proiectul de act normativ este încă în lucru.

În aprilie, Eugen Nicolăescu spunea, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolăescu a precizat atunci că proiectul actului normativ respectiv vizează „excluderea medicului din sistem bugetar”, adică acesta „să nu mai fie funcționar public și să trăiască cu grila respectivă”.

MASTERCHEF. Aida Parașcan, primele declarații după ce a câștigat concursul: „Vreau să am o emisiune”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar