Recomandarea făcută recent de Alexandru Păunescu, director în BNR și reprezentant al BNR în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), ca romanii să își amâne planurile de a lua credite pentru cumpărarea unui imobil sau a unor bunuri de folosință îndelungată, a stârnit agitație în mediul bancar.
Alexandru Păunescu, director în BNR şi reprezentant al BNR în Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), a recomandat românilor să se abţină de la credite bancare „cel puţin în anul 2023”.
Recomandarea făcută recent de Alexandru Păunescu, director în BNR şi reprezentant al BNR în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), ca românii să îşi amâne planurile de a lua credite pentru cumpărarea unui imobil sau a unor bunuri de folosinţă îndelungată cel puţin pentru anul 2023, a stârnit o serie de reacţii din mediul bancar.
„Având în vedere că suntem într-o perioadă de dobânzi extrem de ridicate, recomandarea noastră pentru consumatori este să îşi amâne investiţia într-un imobil cu credit sau achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, măcar pe parcursul acestui an.
Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică.
Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023”, spune Alexandru Păunescu.
În timp ce unii bancherii au spus că în vreme de incertitudine nu ar trebui luate decizii importante care pot fi amânate, alţii susţin că o amânare înseamnă un pas către necunoscut pentru că nu se ştie dacă în viitor situaţia va fi mai bună sau nu decât acum.
În ceea ce priveşte BCR, a doua cea mai mare bancă din sistemul bancar după active, dobânda fixă pe 5-10 ani este una dintre direcţiile pe care banca le recomandă clienţilor care vor să facă investiţii sau au planuri care implică contractarea unui credit pe termen lung, precum creditele ipotecare.
„Noi le-am recomandat întotdeauna clienţilor să cântărească bine decizia de achiziţie a unei case prin credit imobiliar.
Acest lucru înseamnă evaluarea atentă a condiţiilor de piaţă, a ofertelor şi inclusiv un exerciţiu personal de punere deoparte a potenţialei rate, timp de cel puţin 3-6 luni pentru a vedea cum se acomodează în bugetul personal.
Totodată, le-am indicat mereu clienţilor să se orienteze către credite cu dobândă fixă pe 5-10 ani pentru a avea o predictibilitate cât mai mare a ratei de credit, la pachet cu contractarea de asigurări de viaţă suplimentare, cum sunt cele pentru venit sau şomaj”, au explicat reprezentanţii BCR pentru ZF.
Din perspectiva lui Aurelian Dochia, analist economic şi fost bancher, el consideră că recomandarea de amânare a planurilor de creditare nu are un impact mare în comportamentul băncilor sau al clienţilor pentru că decizia de a lua sau nu un credit depinde de mai mulţi factori, este individuală şi fiecare are situaţia lui.
„Nu cred că astfel de declaraţii au mare impact în comportamentul băncilor şi al clienţilor pentru că decizia de a lua un credit sau nu depinde de mulţi factori, este individuală, fiecare are situaţia lui şi nu cred că o anumită conjunctură, care de altfel nu este nouă, va schimba deciziile celor care vor să pornească într-o anumită direcţie, precum cumpărarea locuinţei.
Cei care au ajuns la decizia de a cumpăra o locuinţă şi sunt foarte aproape de a o îndeplini nu cred că vor fi schimbaţi în decizia lor de lucrul acesta.
O amânare până la urmă înseamnă un pas către necunoscut. De fapt nu ştii dacă mai târziu va fi mai rău sau va fi mai bine. Faci o amânare în ideea că va fi mai rău mai târziu, dar de fapt nu se ştie”, a explicat Aurelian Dochia, potrivit B1Tv.