În perioada 2008 și 2018, cheltuielile alocate meselor în oraș au crescut în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Malta, unde cetățenii au alocat 12,6% din total veniturilor pentru a mânca în oraș în 2018, o creștere de 4,4 puncte procentuale față de sumele alocate în 2010. În clasament au urmat Irlanda, cu o creștere de 2,9 puncte procentuale și vecinii ungari, cu un avans de 2,5 puncte procentuale. Cel mai mult pe mesele în oraș cheltuie irlandezii, cu 14,4% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor și spaniolii cu 13%.
La polul opus au fost patru state în care cheltuielile alocate serviciilor de catering au scăzut în 2018, față de 2008. Primii sunt românii, care au cheltuit, în 2018, 1,9% din totalul cheltuielilor gospodăriilor pe mese în oraș, față de 2,9% în 2008. Au urmat Spania (-0,8%), Slovacia (-0,5%) și Marea Britanie (-0,2%), în timp ce în Luxembourg cheltuielile au rămas aceleași.
În 2018, în statele membre UE, s-au cheltuit în total peste 600 de miliarde de euro, echivalentul a 3,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, pentru ieșirile la restaurante și cafenele. Cheltuilelile aferente serviciilor de catering reprezintă 7% din total cheltuielilor de consum.