Muncitorii români au trimis în țară, anul trecut, 5,32 miliarde de euro, aproximativ 5,7% din PIB, în creștere cu 1,5 miliarde euro comparativ cu 2005, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Peste 80% din sumă este reprezentată de banii tranferați de lucrătorii aflați în străinătate pentru o perioadă de peste un an.
Fluxurile din transferuri s-au majorat anul trecut cu un ritm mult diminuat față de 2005, respectiv 40% față de 169%, ceea ce ar putea semnala apropierea de punctul de inflexiune, se arată în raportul anual privind stabilitatea financiară elaborat de BNR.
În 2005, remiterile muncitorilor din străinătate au însumat 3,8 miliarde euro, iar cu trei ani în urmă au totalizat 1,4 miliarde euro.
Datele băncii centrale arată că transferurile aparțin majoritar rezidenților ce lucrează în străinătate mai mult de un an, cu un total de 4,35 miliarde euro. Raportul precizează că, potrivit unor cercetări realizate de Banca Centrală Europeană, aceste fluxuri se reduc pe măsură ce respectivele persoane locuiesc o perioadă mai îndelungată în afara țării de origine.
Sursele dominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie și Spania pentru angajații mai mult de un an. În cazul muncitorilor care au contracte pe termen scurt, banii au provenit în special din Italia, SUA și Germania.
Deși nu există date oficiale privind numărul total al persoanelor aflate în străinătate, mai multe surse indică cifre care variază între 1,5 și 2 milioane de români plecați la muncă. (Mediafax)