Românii condamnați LA MOARTE în Malaezia pentru trafic de droguri SUNT SALVAȚI. Guvernul ABOLEȘTE pedeapsa capitală
Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.
Peste 1.200 de persoane, inclusiv doi cetățeni români, sunt condamnate la moarte în Malaysia. Condamnările la moarte se pronunțau pentru infracțiuni precum crime, trafic de droguri, trădare, răpiri și terorism.
Ministrul Justiției, Liew Vui Keong, a anunțat că proiectul de modificare a legislației va fi depus în Parlament săptămâna viitoare. Ministrul malaysian al Comunicațiilor, Gobind Singh Deo, a confirmat decizia. „Este vorba de respectarea unei promisiuni electorale, o măsură care se înscrie în renunțarea la pedeapsa capitală în întreaga lume”, a spus Liew Vui Keong.
Organizația Amnesty International a apreciat că această decizie ar fi un progres major și îndeamnă Statele Unite să renunțe, la rândul lor, la pedeapsa capitală.
Doi cetățeni români sunt condamnați la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri. Primul este Ionuț Gologan (25 de ani) care a fost arestat în 2012, iar al doilea se numește Daniel Ionel Țurcan, arestat în 2014.
Originar din Prahova, Ionuț Gologan aștepta clemența sultanului, care să-l scape de la moarte. În vara lui 2012, el fusese arestat pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur având asupra lui 1,5 kg de metamfetamină. În cazul său s-a implicat chiar și MAI și latifundiarul Gigi Becali.
În ianuarie 2014, a fost rândul lui Țurcan să fie arestat, tot pe aeroportul din Kuala Lumpur, după ce poliția a găsit asupra lui două colete cu cocaină. În 27 iunie 2018, justiția malaeziană l-a condamnat definitiv la moarte și pe Țurcan.
Pe rolul instanțelor malaeziene ar exista și un al treilea dosar pentru un român traficant de droguri, unde s-ar fi impus tot pedeapsa capitală. Într-un comunicat al Ministerului Justiției din iulie 2018 se anunța că în închisoarea Simpang Renggam, se află încarcerați Marian Laurențiu Peity și Ionel Țurcan, arestați pentru trafic de droguri, condamnați la moarte de Curtea de Apel și ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curții Federale a Malaeziei. Delegația română a purtat discuții cu cetățenii români, exprimând susținerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislației celor două state, în cadrul juridic inițiat prin semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Malaysiei.
Dincolo de legea care interzice, practic, execuțiile, șansele ca românii respectivi să fie executați rămâneau foarte mici. Ultima execuție a unui cetățean străin în Malaezia datează din 1991.