Românii dau mai mult de un sfert din cheltuielile consumului casnic pe alimente / Mâncarea aruncată într-un an în România ar putea hrăni timp de 20 de ani populația unui oraș mare din țară / Cum poți reduce risipa

Românii dau mai mult de un sfert din cheltuielile consumului casnic pe alimente / Mâncarea aruncată într-un an în România ar putea hrăni timp de 20 de ani populația unui oraș mare din țară / Cum poți reduce risipa
Publicat: 09/12/2019, 12:10

Următoarele clasate sunt Lituania (20,9%), Estonia (19,6%), Bulgaria (19,1%), Croația (18,8%) și Ungaria (18,1%)

În 2018, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit peste 1.047 miliarde euro (echivalent cu 6,6% din PIB-ul UE) pe alimente și băuturi nealcoolice.

Valoarea reprezintă 12,1% din cheltuielile totale de consum și se situează ca a treia cea mai mare categorie de cheltuieli pentru gospodării, după „locuințe, apă, energie electrică, gaze și alte combustibili”, care au reprezentat 24,0% din cheltuielile casnice și „transport”, care au reprezentat pentru 13,2%.

Valoarea este sub 10% în patru state membre ale UE: Regatul Unit (7,8%), Irlanda (8,7%), Luxemburg (9,1%) și Austria (9,7%).

Între 2008 și 2018, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre ale UE, unde sunt disponibile date din 2018. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 24,8% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2008 la 20,9% în 2018 sau o scădere de 3,9 puncte procentuale (pp)), urmată de Polonia (-3,4 pp) și Malta (-3,0 pp) .

În schimb, cheltuielile casnice pentru alimente au crescut în 10 state membre ale UE, unde sunt disponibile date pentru 2018. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Cehia și Slovacia (ambele +1,4 pp), Olanda (+1,0 pp) și Ungaria (+0,8 pp).

Mâncarea aruncată într-un an în România ar putea hrăni timp de 20 de ani populația unui oraș mare din țară

Potrivit ultimelor statistici, un român aruncă pe an 130 de kilogramde mâncare. Astfel, alimentele risipite în plan național pe an ar putea hrăni timp de 20 de ani populația unui oraș mare, precum Cluj-apoca, potrivit reprezentanților unor organizații non-guvernamentale.

Cea mai mare cantitate de mâncare este irosită cu ocazia celor două mari Sărbători ale anului: Paștele și Crăciunul.

Food Waste Combat este o organizație non-guvernamentale care, așa cum îi spune și numele, vrea să combată fenomenul de irosire a mâncării.

Ioana Miheț, consultant în cadrul acestei organizații, îi sfătuiește pe consumatori să gătească mai puține felurile de mâncare: „Nu este nevoie de șapte feluri de persoană, cine mănâncă atât până la urmă?”.

Cel mai mare proiect al organizației care împlinește doi ani de activitate este banca de la limente de la cluj datorită căreia au reușit să salveze tone de alimente care altfel ar fi fost irosite de supermarketuri și restaurante.

Poiectul organizației este bazat pe doi piloni principali: educația pentru combatrea risipei alimentare și banca de alimente, relatează digi24.ro.

De asemenea, activiștii au relizat și un ghid anti-risipă care urmează să fie distribuit în întreaga țară începând cu luna februarie 2020.

Cum poți reduce risipa alimentară

Experții în nutriție oferă câteva ponturi pentru a reduce risipa de alimente, informează site-ulgood.is.

●Folosiți cu încredere congelatorul. Congelarea este una dintre cele mai sigure metode de conservare a mâncării. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptul că alimentele nu trebuie congelate mai mult de șase luni, la o temperatură de – 18 grade, temperatură ce inactivează microbii și bacteriile. Mâncarea congelată și apoi dezghețată trebuie pregatită la peste 70 de grade Celsius.

●Faceți de acasă o listă cu tot ce vă trebuie. Specialiștii spun că persoanele care pleacă la cumpărături sunt tentate să ia mai mult decât au nevoie. Lista vă va ajuta să luați dintr-un supermarket numai strictul necesar.

●Împărțiți mâncarea cu apropiații. Atunci când ați cumpărat mai mult decât aveați nevoie chemați o rudă sau un prieten apropiat pentru a-i da ce ați luat în plus. În felul acesta nu veți risca să aruncați mâncarea la gunoi. O altă metodă inedită de a împărți alimentele este să organizați o petrecere restrânsă.

●Experimentați în bucătărie. Atunci când aveți la dispoziție mai multe alimente este momentul să nu mai respectați rețetele clasice. Puteți adăuga pe lângă lista de ingrediente recomandate și alimente care vă plac și considerați că s-ar potrivi.

●Puteți să faceți conserve în orice moment al anului. Fructele și legumele sunt alimentele cele mai perisabile. Specialiștii recomandă conservarea acestora în borcane ermetic închise.

●Sucurile din fructe și legume făcute în casă sunt mult mai sănătoase decât cele din cormerț. Spre deosebire de variantele din magazin, aceste băuturi oferă organismului multiple beneficii. Astfel, stoarceți fructele și legumele și puneți-le în frigider.

●Păstrați alimentele în condiții adecvate. Alimentele se deteriorează și dacă nu sunt depozitate adecvat. Specialiștii recomandă respectarea cerințelor de păstrare a alimentor inscripționate pe ambalaj de producător. Uleiul de măsline este unul dintre alimentele care își pierde din calități dacă nu este păstrat într-un loc ferit de soare.

●Morcovii, ceapa, usturoiul și cartofii trebuie feriți de căldură. Morcovii pot fi depozitați într-o lădiță cu nisip și cartofii îngropați în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivați. În cazul în care nu sunt depozitați corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolțească. Pentru a evita aceste efecte negative trebuie înlăturate porțiunile înverzite și încolțite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.

●Pâinea este un alt aliment care nu trebuie aruncat. Pâinea uscată poate fi folosită la prepararea pizzei de casă sau poate fi prăjită și consumată la micul dejun.

●Pentru ca termenul de valabilitate a mâncărurilor de casă să fie mai lung, alimentele gătite trebuie răcite imediat înainte de a fi puse la congelator.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?