Românii din diaspora ajung la URGENȚE pentru un simplu control. Oamenii evită să plătească consultații la privat

Publicat: 03 09. 2024, 15:09
Actualizat: 03 09. 2024, 15:11

Românii stabiliți în străinătate și care vizitează România se înghesuie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Botoșani. Medicii fac față cu greu solicitărilor care, în ultima perioadă, au depăşit 200 de prezentări la 24 de ore faţă de media zilnică de 180-190 de cazuri pe zi. Personalul spune că o bună parte din cei care se prezintă la UPU sunt din diaspora și au afecțiuni care nu sunt urgențe.

Românii stabiliți în străinătate și care vizitează România pentru scurt timp se prezintă la UPU din Botoșani, deși nu suferă de afecțiuni ce constituie o urgență.

În ultimele trei luni peste 16.500 de persoane au venit la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani. Dintre acestea, peste 10.500 nu sufereau de afecţiuni medicale, catalogate drept, urgenţă majoră, care necesită asistență medicală la UPU.

Creșterea numărului de pacienți care se prezintă la UPU ar putea fi cauzată de persoanele din diaspora, care au venit în țară, temporar. Dovada sunt mașinile cu număr de înmatriculare străin, din curtea Spitalului Județean Botoșani.

Conducerea spitalului a precizat că vrea să poarte discuții cu Direcţia de Sănătate Publică, dar şi cu Colegiul Medicilor pentru derularea unei campanii de informare în rândul populaţiei. O astfel de inițiativă ar urma să educe populația cu privire la opțiunea de a se adresa medicului de familie, centrelor ambulatorii, sau de permanenţă atunci când se simt rău şi doar dacă au o urgenţă majoră să se prezinte direct la UPU.