Prima pagină » Știri » Românii, în topul suspecților de trafic de migranți în Europa

Românii, în topul suspecților de trafic de migranți în Europa

Românii, în topul suspecților de trafic de migranți în Europa
Românii se află în topul suspecților de trafic de migranți în Europa, potrivit experților Europol. Conform acestora, românii sunt folosiți în rețele în special pe post de călăuze, gazde sau ca antemergători care verifică rutele.

Cifrelele Europol arată că românii, deși nu sunt lideri de rețele, s-au implicat în numeroase cazuri de trafic de migranti. Numai anul trecut, 350 de români au fost cercetați la nivel european. În timp ce anul acesta, până în august, au fost prinși peste 200 de conaționali implicați în traficul de persoane. Unii acționau chiar pe teritoriul României, în rețele conduse de turci, sirieni sau egipteni.

Săptămâna trecută, la Giurgiu, polițiștii au arestat două călăuze din România. Încercau să aducă în țară 8 cetățeni sirieni și irakieni. Fiecare migrant plătise câte 4000 de euro pentru a fi dus în Germania, potrivit TVR.

Anul acesta, 20 români au fost prinși pe teritoriul țării noastre pe post de călăuze pentru migranți. Alți 52 au fost arestați anul trecut.

Traficanții se feresc de așa-numită „rută balcanică”, după măsurile luate în Serbia, Ungaria și România. Sunt însă grupuri de migranți rămase blocate în zonele sârbești, care încearcă să ajungă în Occident și prin țara noastră.

Marți, 24 de refugiați au fost prinși la frontieră, în zona Cenad.

Unii dintre migranții prinși sunt la a doua încercare de a trece frontiera. Prima dată au cerut refugiu. Au fost cazați la centrul de azilanți din Capitală. Surse judiciare spun însă că, sub presiunea călăuzelor sârbe, care voiau să-și primeasca banii, migranții au încercat din nou să plece spre Vest. Odată cu ei au fost prinși și cărăușii. Erau deja supravegheați de polițiștii de la frontieră.

Autor

Citește și