Prima pagină » Sănătate » Românii, LIDERI detașați la consumul moderat de ALCOOL. Câte băuturi consumă un român pe zi

Românii, LIDERI detașați la consumul moderat de ALCOOL. Câte băuturi consumă un român pe zi

Românii, LIDERI detașați la consumul moderat de ALCOOL. Câte băuturi consumă un român pe zi
Bărbații din România ocupă locul fruntaș în topul celor mai mari consumatori moderați de alcool la consumul moderat de alcool. Află câte băuturi consumă un român pe zi

Pe locul doi se află Portugalia, unde bărbații consumă în medie 7,2 băuturi pe zi, fiind urmată de Luxemburg, Lituania și Ucraina, unde bărbații consumă aproximativ 7 băuturi pe zi.

În rândul femeilor, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Ucraina, unde sunt consumate în medie 4,2 băuturi pe zi, urmată de Andorra, Luxemburg, Belarus și Suedia.

În Danemarca, apoximativ 97% dintre bărbați și 95% dintre femei consumă băuturi alcoolice, în timp ce în Statele Unite 73% din bărbați și 60% din femei consumă alcool.

Sondajul a fost realizat de 512 de cercetători din cadrul a 243 de instituții și a vizat doar persoanele peste 15 ani. Cercetătorii au realizat o bază de date formată din câteva mii de studii și resurse provenite din 195 de țări, într-un proiect finanțat de fundația Bill & Melinda Gates.

„Oamenii nu ar mai trebui să creadă că o băutură sau două pe zi înseamnă o cantitate bună. Este bine să nu beți deloc”, spune Emmanuela Gakidou, profesor în cadrul Universitații din Washington.

Raportul a stabilit că în total 2,8 milioane de persoane au murit în anul 2016 din cauza consumului de alcool. Pentru oamenii cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, alcoolul este principalul risc în problemele de sănătate.

Studiul a fost realizat pentru a verifica ipoteza conform căreia consumul moderat de alcool poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. Mai multe studii au arătat anterior că un pahar sau două de alcool pe zi pot reduce riscul dezvoltării unei boli de inimă.

Cu toate acestea, conform noului raport, consumul de alcool ar putea produce multe alte probleme medicale, inclusiv cancer de sân, cancer de laringe, accidente vasculare, ciroză, tuberculoză și comportament violent. Alcoolul este de asemenea unul dintre factorii principali care provoacă accidente rutiere.

„Studiile recente nu sugerează că per total există beneficii din consumul moderat de alcool”, a declarat Robert Brewer, care coordonează un program privind consumul de alcool în cadrul Centrului pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor din SUA.

„Oamenii care consumă alcool în mod moderat tind să fie mai dificili decât cei care nu beau deloc”, a adăugat Brewer.

Insitutul Național pentru Sănătate a sponsorizat recent un studiu clinic pentru a testa ipoteza consumului moderat de alcool. Un raport publicat de New York Times în luna martie a arătat că cercetătorii au discutat cu reprezentanți din industria alcoolului, sugerând astfel că studiul ar fi putut fi compromis.

Foto: Hepta

Citește și