Prima pagină » Știri » Românii, printre campionii Europei la consumul de pâine. Cât de sănătoasă este „pâinea noastră cea de toate zilele”. Reacția nutriționiștilor

Românii, printre campionii Europei la consumul de pâine. Cât de sănătoasă este „pâinea noastră cea de toate zilele”. Reacția nutriționiștilor

Românii, printre campionii Europei la consumul de pâine. Cât de sănătoasă este
Pâinea este alimentul de bază din dieta românilor

Pâinea este alimentul de bază din dieta românilor. Fapt dovedit de ultimele date ale Institutului Național de Statistică, obținute de gândul, care arată că un român mănâncă zilnic 546 de grame de produse de panificație. Gramajul ne situează peste media europeană, potrivit cifrelor ultimului Eurobarometru, care arată că un european consumă  300 de grame de produse de panificație.

Nutriționiștii spun că, având în vedere datele menționate mai sus, nu e de mirare că incidența obezității este în creștere la noi în țară. „Numai 500 de grame produse de panificație asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie și-a asigurat resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.  

Ce conține meniul zilnic al unui român

Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie și panificație, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi – dintre care 40 de grăsimi vegetale și 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de pește și 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre și 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obținute în urma datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS).

Un calcul simplu arată că, practic, într-un an, un român mănâncă 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr și 18 de grăsimi. În privința cărnii, cea de porc este preferata românilor. Conaționalii mâncând în fiecare an aproape 33 de kilograme de carne de porc. Peștele nu ne prea place, dovadă fiind cantitatea relativ mică pe care o consumăm într-un an, respectiv 4 kilograme.

Datele INS mai arată că, în 2010, consumul alimentar mediu zilnic pe persoană a scăzut la 3.147 de kilocalorii, față de 3.455 kilocalorii în 2006, specialiștii spun că tot e prea mult.

Ce mănâncă zilnic un european

Produsele de panificație rămân și în cazul europenilor alimentul de bază. Astfel, datele ultimului eurobarometru arată că un european mănâncă zilnic 300 de grame de produse de panificație și patiserie, 10 grame de orez, 200 de grame de cartofi, 90 de grame de zahăr și 43 de grame de uleiuri și grăsimi. La capitolul fructe, europenii mănâncă de aproape două ori mai multe portocale decât mere. Consumul de carne de porc este în medie la nivelul Uniunii Europene, de 101 grame, iar cel de carne de vită este de 60 de grame.

Consumul mediu de grâu din Uniunea Europeană este de 110 kg pe cap de locuitor, potrivit Raportului „De la fermă la furculiță” din 2011, realizat de Eurostat. Cel mai ridicat consum mediu de grâu se înregistrează în Grecia (194 kg pe cap de locuitor), Malta (165 kg) și Italia (157 kg), iar cel mai scăzut în Letonia și Polonia.

Cât de sănătoasă este pâinea pentru organism

Pâinea nu trebuie exclusă din meniul zilnic. Recomandarea vine din partea nutriționiștilor care spun că problema în privința pâinii nu este faptul că ar dăuna sănătății, ci că este consumată în cantități mult prea mari, iar acest lucru duce la îngrășare. „Pâinea este esențială în buna funcționare a organismului. Aceasta conține hidrați de carbon, iar acești nutrienți asigură organismului energie. Pâinea este alimentul care are cea mai mare cantitate de hidrați de carbon. Două felii de pâine la fiecare masă sunt chiar necesare”, a declarat pentru gândul biologul Livia Nena.

Astfel, nutriționiștii recomandă maxim șase felii de pâine. În realitate, însă, un român mănâncă peste o pâine pe zi, în condițiile în care o pâine are în jur de 400 de grame.

O altă problemă semnalată de nutriționiști în privința pâinii este și felul în care este asociată cu alte alimente. „Românii preferă să mănânce pâine cu cartofi, și aia prăjiți. De asemenea, pâinea se mai asociază și cu paste. Toate aceste obiceiuri sunt total greșite”, a mai spus dr. Nena. Nutriționiștii spun că pâinea trebuie asociată cu supele, ciorbele, mezelurile și carnea. 

Grahamul conține multe vitamine care lipsesc din pâinea albă

Medicii spun că pâinea oferă beneficii organismului cu o singură condiție: dacă respectă rețeta originală. „Apa, făina, drojdia de bere și sarea ar trebui să fie singurele ingredinte care să se găsească în pâine. Din păcate, pe piața din România, există o serie de sortimente care conțin pe lângă ingredientele de mai sus și zahăr, sirop de malț și glucoză”, a mai spus biologul Livia Nena.

Atunci când vine vorba de ce tip de pâine ar trebui să optăm, nutriționiștii ne recomandă să optăm pentru cea de tip graham, deoarece are un conținut ridicat de substanțe nutritive.  

Pâinea graham îngrașă la fel de mult ca pâinea albă, a declarat pentru gândul nutriționista Mihaela Bilic, precizând că grahamul conține mai multe fibre. „La același volum, o chiflă de graham are 50 de grame, în timp ce una albă are 30 de grame. În plus, o felie de pâine albă de 30 de grame conține 70 de kilocalorii, iar o felie de graham de 30 de grame conține tot 70 de kilocalorii”, exemplifică dr. Bilic. În plus, specialistul completează că nici trucul cu „pâinea prăjită” nu ne menține silueta, deoarece prin prăjire se arde doar apa, iar caloriile rămân aceleași.

Pâinea integrală conține tărâțe, celuloză, vitamine, săruri minerale și are un aport caloric redus, fapt ce ajută la păstrarea siluetei. Medicii nutriționiști spun că pâinea albă conține de trei ori mai puține vitamine și oligoelemente, iar magneziu, calciu și fosfor – de cinci ori mai puțin – decât pâinea integrală.

Procesul tehnologic de măcinare a grâului scade calitatea nutritivă a pâinii. Astfel, în făina albă mai rămân mici cantități de vitamina B1, acid pantoenic, acid folic, fier, cupru, zinc și magneziu.

Citește și