Românii, puși pe renovat. 72% dintre participanții la studiu vor să înceapă un proiect de îmbunătățire a locuinței, în cinci ani
Printre principalele cauze care conduc la această stare de fapt se numără: învechirea imobilelor, rată scăzută de îmbunătățiri curente, proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze trendul învechire a locuințelor existente, conform studiului realizat de IRSOP pentru ABDLR.
Suma necesară pe care respondenții vor să o investească pentru îmbunătățirea calității locuirii se ridică la 4.800 de euro, în următoarele 12 luni. În anul 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătățirea confortului locativ circa 2.600 de euro.
Principala sursă de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire locativă o reprezintă economiile deja realizate, urmată de veniturile curente.
„Se observă o scădere a intenției de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel, se poate concluziona că dacă românii economisesc mai mult vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinței în care stă familia lor. Prin urmare educația financiară este importantă și în ceea ce privește îmbunătățirea confortului locativ”, au subliniat reprezentanții ABDLR.
În ceea ce privește sistemul de economisire-creditare, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
Normele metodologice au fost publicate într-unul din Monitoarele Oficiale din dată de 4 martie 2019, iar Legea pentru modificarea și completarea OUG nr. 99/2006 a fost publicată în MO la 19 iulie 2018.
Pentru acest program este eligibil oricare cetățean român, indiferent de vârstă, iar prima de stat este de 25% din depunerile anuale, maximum 250 euro/an. Justificarea primei de stat și a dobânzii aferente este obligatorie.
„Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Banca Națională a României va aprobă noile caracteristici”, au subliniar reprezentanții ABDLR.
Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.
Foto: Pixabay